Categorieën

Service

Agnetalezing 2023: Ongekend

Agnetalezing 2023: Ongekend
Uit

Agnetalezing 2023: Ongekend

  • Redactie
  • 27-02-2023
  • Uit
Agnetalezing 2023: Ongekend
VLAARDINGEN - Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, organiseren Museum Vlaardingen en de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen de jaarlijkse Agnetalezing. De Agnetalezing is een vast onderdeel van het activiteitenprogramma van de Geuzenmaand en wordt dit jaar gegeven door hoogleraar wetenschapscommunicatie en NRC-columnist Margriet van der Heijden. Haar verhaal heeft als titel:

Ongekend – over vrouwen in de wetenschap die over het hoofd werden gezien.

Alice Ball ontwikkelde ruim honderd jaar geleden op Hawaii het eerste middel tegen lepra, dat daarna door haar baas geclaimd werd. Henrietta Leavitt bedacht de meetmethode waarmee Edwin Hubble (naar wie de Hubble-telescoop is vernoemd) liet zien dat het heelal uitdijt. Caroline Bleeker bouwde in de door haar opgerichte opticafabriek in Zeist de ‘fasecontrastmicroscoop’ waarvoor Fritz Zernike in 1953 de Nobelprijs kreeg. En wie even verder zoekt ontdekt dat vrouwen op alle terreinen van de natuurwetenschap cruciale bijdragen leverden. Toch raakten ze bijna allemaal vergeten en ‘vielen’ ze uit de geschiedenis- en leerboeken en lijstjes.

Margriet van der Heijden raapt voor haar boek Ongekend dertig van zulke vergeten levens weer op en stelt zich tegelijk de vraag: wat vertellen de levens van deze briljante, gedreven of eigenzinnige vrouwen over de positie van vrouwen in de wetenschap in de afgelopen 400 jaar? Wat zegt dat over de maatschappij? En wat leren we hiervan voor het hier en nu? 

Margriet van der Heijden

Margriet van der Heijden groeide op in Vlaardingen en haalde haar einddiploma aan het Groen van Prinstererlyceum. Ze promoveerde in de deeltjesfysica, was wetenschapsredacteur bij Het Parool en NRC, en werd vervolgens docent bij Amsterdam University College en hoogleraar wetenschapscommunicatie aan de TU/e. Die laatste twee banen combineert ze met een column in NRC en met het schrijven van boeken.

Een kwestie van kiezen

Na afloop van de lezing wordt door de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen het spel ‘een kwestie van kiezen’ gepresenteerd. Dit spel daagt vrouwen uit na te denken over de keuzes die zij niet alleen maken in het dagelijks leven, maar juist ook tijdens verkiezingen. Kortom, een inspiratiebron voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen op 15 maart aanstaande.  Na de presentatie kan het spel in kleine groepen gespeeld worden. Belangrijk te melden is dat het spel geen stemadvies geeft.

Over de Agnetalezing

De lezing is vernoemd naar Agneta van Reeuwijk, die in 1787 op een voortreffelijke wijze de zaken van haar overleden man Abraham van der Linden overnam. Naast haar onderneming had Agneta van der Linden een maatschappelijke nevenfunctie als regentes van het weeshuis. Met de Agnetalezing eert Museum Vlaardingen niet alleen een voormalige bewoonster van het huidige museumpand, maar vooral een sterke vrouw uit de Vlaardingse geschiedenis.

Agnetalezing - Museum Vlaardingen
Datum: woensdag 8 maart 2023
Inloop: 19.30 uur, aanvang lezing: 20.00 uur
Entree:  €8,50 (inclusief consumptie).
Aanmelden via [email protected]

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →