Categorieën

Service

Amber volgt haar droom: op reis in Europa

Amber volgt haar droom: op reis in Europa
Nieuws

Amber volgt haar droom: op reis in Europa

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 08-12-2020
  • Nieuws
Amber volgt haar droom: op reis in Europa
VLAARDINGEN - ,,Ik was helemaal niet handig, maar ik kan je nu alles vertellen over akoestische isolatie’’. De 22-jarige Amber de Bruin legt haar gereedschap even neer om te praten over haar droom. Eentje waaraan ze nu zelf hard werkt om die uit te laten komen. Op reis gaan en dwars door Europa trekken met een aangepaste bedrijfswagen. Die ze ook nog eens helemaal zelf aan het verbouwen is, met hulp van haar vader. Hoe dat zo gekomen is?

Nog maar enkele jaren geleden kwam Amber van de Jozefmavo en startte met een kappersopleiding. ,,Ik heb nog een jaar in een kapsalon gewerkt maar merkte dat dit niet bij mij paste’’, vertelt Amber. ,,Ik heb het roer omgegooid en ben heel wat anders gaan doen, een HBO opleiding toegepaste psychologie. Omdat ik het boeiend vind om meer te weten over menselijk gedrag, maar ook omdat ik met mensen wilde werken, begeleiden en ondersteunen.’’  Helpen dus, en dan niet aan een mooi kapsel maar helpen met problemen aan te pakken. Amber kwam ‘via via’ bij Antes terecht, een ggz instelling die vooral gericht is op psychiatrie en verslavingszorg. Daar kreeg ze het aanbod om een meer gerichte opleiding te gaan volgen, als agogisch medewerker. ,,Dat was eerst 4 dagen school en 1 dag werken maar werd vervolgens volledig omgekeerd: 4 dagen werken en 1 dag naar school. In eerste instantie voelde ik me er zo goed op mijn plek, maar die ‘plek’  kwam op een gegeven moment te vervallen. Beloftes werden niet nagekomen en er werd over gesproken dat er budgettaire problemen waren. Daarmee verdween de opleidingsplek, en ook mijn loopbaan als medewerker bij die organisatie.’’

Naast een carrière als hupverlener had Amber nog ander werk om handen waar ze inkomen uit haalde. Via een modellenbureau deed ze regelmatig fotoshoots en ook buiten het bureau haalde ze als zzp-er opdrachten binnen. En daar kon ze dan ook weer van sparen voor de droom die ze had: haar boeltje bij elkaar pakken en er op uit trekken, het avontuur tegemoet.  ,,Op een gezamenlijke verjaardag van mijn toenmalige vriend was er een fotograaf die vroeg of ik eens voor zijn camera wilde poseren. Van het een kwam het ander en ik kreeg via een portfolio regelmatig opdrachten. Leuk, dat zeker, maar uiteindelijk bleek dat ook niet ‘mijn wereldje’. Het was leuk zo lang als het duurde maar ik wil de wereld om me heen een keer zien, letterlijk over grenzen gaan. Ik weet nog niet hoe lang die periode gaat duren. Mijn zus vraagt dat ook aan mij maar daar wil ik nog geen tijd aan vastkoppelen. Uiteindelijk ergens neerstrijken en me verbinden aan een plek waar het goed voelt om te zijn, en daar wonen en werken, dat is waar ik naar toe leef. Dat kan elders zijn, maar ook Vlaardingen, de tijd zal het leren’’.

Waar gaat Amber van leven? Wordt het foto’s maken en dan ‘cashen’ via social media als Instagram? ,,Nee, zo’n carrière heb ik niet voor ogen’’,  lacht Amber. ,,Gewoon fysiek werken, aanpakken. Via allerlei zogeheten ‘work & stay websites’ wordt er her en der werk aangeboden, vaak voor een korte tijd. Daar zie ik zat mogelijkheden in. Energie genoeg, en dat ik wat druk overkom heeft een beetje met mijn ADHD te maken, maar nog meer met hoe ik in het leven sta. Open voor nieuwe indrukken, ervaringen en mensen.’’

In een tijd en wereld die nu nog beheerst worden door corona is het onzeker of en wanneer Amber op weg kan gaan. ,,Oorspronkelijk was eind december de planning, maar er is sowieso nog zat werk aan de camper. Dat bepaalt eigenlijk ook het tempo en tijdstip, en dan moet je eerder ergens in het eerste kwartaal van aanstaand jaar denken. Die camper wordt dan weer wel zo goed als helemaal zelfvoorzienend. Ik kan er een aantal dagen in verblijven zonder me zorgen te maken over energie en dergelijke’’.

En daarna de dromen werkelijkheid zien worden? ,,Misschien wel, maar ik heb wel een lijstje van dingen die ik graag wil doen. Ski-lessen geven aan kinderen bijvoorbeeld, een berg beklimmen, surfen (zonder zeil) op de golven, op een ranch met paarden werken, een vreemde taal leren die ik nog niet spreek…kortom, er staan nog wel wat dingen op mijn ‘bucket list’. Maar nu eerst de camper afmaken’’, besluit Amber.