Categorieën

Service

Balder zonder masten aan de kade in Vlaardingen

Balder zonder masten aan de kade in Vlaardingen
Uit

Balder zonder masten aan de kade in Vlaardingen

  • Redactie
  • 02-11-2022
  • Uit
Balder zonder masten aan de kade in Vlaardingen
VLAARDINGEN - Oplettende wandelaars langs de Westhavenkade hebben al gesignaleerd dat de VL. 92 Balder na een korte periode van afwezigheid zonder masten weer op haar ligplaats is teruggekeerd.

De Balder is korte tijd naar scheepswerf de Haas in Rotterdam geweest voor haar zevenjarige periodieke keuring om weer in aanmerking te komen voor een nieuw certificaat. Voor deze her-certificering is het schip droog gezet en worden romp, schroefas en roeren geïnspecteerd. De masten en overige tuigage vallen buiten dit certificaat maar, mede gezien een aantal recente ongevallen met charterschepen waarbij enige doden waren te betreuren, is geen enkel risico genomen en zijn ook deze geïnspecteerd. Tijdens deze inspectie, welke middels een hoogwerker is uitgevoerd, konden de masten gewoon blijven staan. Helaas zijn er een paar kleine beschadigingen geconstateerd waardoor alsnog is besloten tot demontage over te gaan.

De masten zijn nu tijdelijk opgeslagen om te laten drogen waarna tot reparatie kan worden overgegaan. Gezien eerder genoemde fatale ongevallen kan je, los van het wel of niet voldoen aan wettelijke eisen, geen enkel risico lopen. De Stichting Zeillogger Balder, maar uiteraard heel de chartervloot, wachten met spanning af welke eisen er in de toekomst gaan gelden voor dit soort schepen. Het bestuur van de Balder zal, afhankelijk van een verdere beoordeling van de staat waarin de masten zich nu bevinden, moeten beslissen wat de meest efficiënte oplossing is. Gaan de masten gerepareerd worden, aankoop van nieuwe masten en hout of staal. Gelukkig is het verdere schip, waar wel wettelijke eisen voor gelden, goedgekeurd en kan weer zeven jaar mee. 

De Zeillogger VL.92 Balder is gelegen aan de Westhavenkade 54, Vlaardingen ter hoogte van Museum Vlaardingen.

 

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →