Categorie├źn

Service

Birma / Myanmar: (G)een godengeschenk?

Birma / Myanmar: (G)een godengeschenk?
Uit

Birma / Myanmar: (G)een godengeschenk?

  • Redactie
  • 13-03-2023
  • Uit
Birma / Myanmar: (G)een godengeschenk?
VLAARDINGEN - Donderdag 16 maart geeft cultuurhistorica Willy Atema een lezing over het land van de laureaten: Birma/Myanmar. De lezing is van 19.30 tot 20.45 uur en vindt plaats in de centrale Bibliotheek Vlaardingen, Waalstraat 100.

De Geuzenpenning 2023 gaat naar The Assistance Association for Political Prisoners (Burma), kortweg AAPP. Deze lokale mensenrechtenorganisatie, gevestigd in Mae Sot Thailand en Rangoon Birma, zet zich onvermoeibaar in voor de vrijlating van alle resterende politieke gevangenen in Birma en voor de verbetering van hun levenskwaliteit tijdens en na hun gevangenschap.

Op 1 februari 2023 was het twee jaar geleden dat de junta, onder leiding van Generaal Min Aung Hlaing, met groot machtsvertoon de macht greep van een vrij en geloofwaardig door het Birmese volk gekozen burgerregering, onder leiding van Aung San Suu Kyi en president Win Myint. Zij en hun medestanders van de Nationale Liga voor Democratie (NLD) werden vastgezet, er gold een noodtoestand en het leger regeerde wreed en meedogenloos.

Willy Atema heeft Myanmar zelf bezocht in 2011. Het is een land met veel bevolkingsgroepen. In de Chin (is een staat) zijn de gezichten van de oudere vrouwen nog helemaal getatoeëerd, de Padaung stam kent zijn ‘giraffenvrouwen’ en de Akha-vrouwen tooien zich met kleurige uitbundige hoofddeksels vol zilveren bellen en munten. Er is volop handwerk te zien, soms nog zelfgemaakt

Tijdens de lezing komen veel onderwerpen aan de orde, maar natuurlijk ontbreekt De Boeddha niet. Willy Atema zag er werkelijk nog nooit zoveel, zo vaak en in een zo grote verscheidenheid. Wie is De Boeddha, zijn leven, zijn leer, wat drukte hij uit met al die houdingen en handbewegingen?

Toegang is gratis. De lezing is inclusief consumptie. Kaarten zijn te reserveren op de website www.debibliotheekdeplataan.nl of bij één van de bibliotheekvestigingen.

Bibliotheek De Plataan

Waalstraat 100, Vlaardingen

Meer over Bibliotheek De Plataan →