Categorie├źn

Service

Boekje over haringlogger Balder VL. 92

Boekje over haringlogger Balder VL. 92
Uit

Boekje over haringlogger Balder VL. 92

  • Redactie
  • 14-07-2017
  • Uit
Boekje over haringlogger Balder VL. 92
VLAARDINGEN - Donderdagmiddag 13 juli verscheen nummer 44 in de reeks boekjes 'Van 't Oft naar 't Oofd'. Leo Verhart, de voorzitter van de Stichting Haringlogger Balder, nam het eerste exemplaar in ontvangst om 15.00 uur. Dit keer wordt de levensloop van de VL. 92 Balder onder de loep genomen.

Op boeiende wijze schrijven de auteurs van het boekje, Henk van Beek en Bert Otto, over het reilen en zeilen van de nog enige in Nederland zijnde zeillogger. In 1912 werd de stalen logger Balder in opdracht van Visscherij Maatschappij Mercurius op de scheepswerf van A. de Jong gebouwd. Tot 1921 heeft het “op de zeilenâ€┬Ł gevist en werd in 1929 het schip verkocht naar Scheveningen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vorderde de Duitse bezetter het schip. Na de oorlogsjaren was de logger tot 1960 weer actief voor de visserij en deed het vervolgens tot 1976 dienst als opleidingsschip. In 2006 kwam de logger weer in Vlaardingen terecht en volgde er in de loop der jaren een grootscheepse renovatie. Fier ligt de VL. 92 nu weer in de Vlaardingse haven voor het museum Vlaardingen. Een trots bezit voor onze haringstad. De auteurs laten het niet alleen bij tekst, maar hebben ook veel foto's opgenomen en dat is natuurlijk smullen voor hen die de haringvisserij een warm hart toedragen.

Het boekje is verkrijgbaar bij de Vlaardingse boekhandels, streekmuseum Jan Anderson en Museum Vlaardingen.