Categorieën

Service

Bomensterfte door aanleg tunnel

Bomensterfte door aanleg tunnel
Nieuws

Bomensterfte door aanleg tunnel

  • Redactie
  • 20-09-2023
  • Nieuws
Bomensterfte door aanleg tunnel

Foto ter illustratie

VLAARDINGEN - In het voorjaar/de zomer 2020 werd een plotselinge en onverklaarbare sterfte waargenomen in een perceel eiken direct langs de Hollandtunnel aan de noordzijde van het spoor Maassluis / Vlaardingen. Een groot deel van de eiken op het perceel en alle onder-begroeiing was dood of verkeerde in zeer slechte staat. Bij onderzoek bleek de oorzaak te zijn dat bij de aanleg door toedoen van BAAK vervuild grondwater in een nabijgelegen bosperceel is gestroomd. BAAK is de organisatie die het Blankenburgtracé aanlegt, inclusief tunnel. Rijkswaterstaat maakt hier onder meer deel van uit.

Dat bosperceel is in eigendom van de gemeente Vlaardingen, maar in onderhoud en beheer bij de beheercoöperatie CBG en Staatsbosbeheer (SBB). Voor de afwikkeling van de schade heeft Staatsbosbeheer namens de CBG een overeenkomst weten te sluiten met BAAK. De DCMR heeft als deskundige voor de gemeente Vlaardingen inmiddels verklaard dat de verontreiniging geheel is verdwenen.

Met het geld dat Staatsbosbeheer heeft gekregen gaan zij komend jaar in het plantseizoen nieuwe bomen planten op dezelfde locatie.