Categorie├źn

Service

Burgemeester bedreigd: 'We gaan haar neerknallen'

Burgemeester bedreigd: 'We gaan haar neerknallen'
Nieuws

Burgemeester bedreigd: 'We gaan haar neerknallen'

  • Redactie
  • 04-02-2019
  • Nieuws
Burgemeester bedreigd: 'We gaan haar neerknallen'
VLAARDINGEN - In de raadsvergadering van afgelopen donderdag schermde de Vlaardingse burgemeester Annemiek Jetten al met een brief van het Openbaar Ministerie (OM). In die brief informatie over de voortgang van het onderzoek naar bedreigingen en beledigingen aan haar adres. Vrijdag stuurde ze de brief door naar de leden van de gemeenteraad. De burgemeester blijkt wel degelijk bedreigd. 'We gaan haar neerknallen', luidde de meest ernstige bedreiging. 'Als we de burgemeester te grazen kunnen nemen, dan zullen we het niet laten' luidde een tweede.

Burgemeester Jetten werd het mikpunt van kritiek nadat in november vorig jaar bekend werd dat er geen toestemming zou komen voor de traditionele vreugdevuren aan de Marathonweg en de Broekweg. De burgemeester deed in de nasleep daarvan aangifte van bedreiging (twee keer) en belediging (vier keer). ‘Ik zal hieronder de gebezigde teksten vermelden, al realiseer ik mij terdege dat dat voor u confronterend is’, schrijft waarnemend hoofdofficier van justitie R. de Beukelaer van het arrondissementsparket Rotterdam aan burgemeester Jetten. ‘We gaan haar neerknallen’, luidt de tekst van de ene bedreiging. Het OM schrijft hierover dat het ‘vooralsnog geen daderindicatie’ heeft en dat ‘camerabeelden zijn opgevraagd’. ‘Als we de burgemeester te grazen kunnen nemen, zullen we het niet laten’, luidt de tekst van de andere bedreiging. Zo lang het onderzoek loopt wil het OM er verder niets over kwijt. 

Over de beledigingen is meer bekend. Twee verdachten zijn al door het OM gehoord. Een van hen schreef: 'Vuile vieze stink arrogante kutburgemeester' op facebook. Op 20 februari vindt daarover een OM-hoorzitting plaats. De Officier kan hier zonder tussenkomst van een rechter een straf opleggen; meestal een taakstraf of een geldboete.

Meer beledigingen geuit op facebook zijn nog in onderzoek. Eén van de aangiftes wegens belediging is inmiddels geseponeerd. Het betreft de tekst op Facebook: ‘Stik in je kerstmaaltijd.’ Het OM heeft de verdachte hierover gehoord, maar kwalificeert de tekst niet als ‘strafbare belediging’.