Categorieën

Service

Burgerschapsproject Globaland op De Mavo Vos

Burgerschapsproject Globaland op De Mavo Vos
Onderwijs

Burgerschapsproject Globaland op De Mavo Vos

  • Redactie
  • 02-02-2022
  • Onderwijs
Burgerschapsproject Globaland op De Mavo Vos
VLAARDINGEN - De eerste en tweede klassen van De Mavo Vos te Vlaardingen nemen op 9 en 10 februari deel aan het Globaland project, een spannend burgerschapsproject over de maatschappij en de wereld. Het project staat in het teken van de virtuele wereld die Globaland heet. De situatie in de landen in Globaland is problematisch. Er is bijvoorbeeld slecht onderwijs, er zijn geen goede wegen en het milieu is vervuild. De leerlingen vormen in groepjes de nieuwe leiders van deze landen. In vier spelrondes is het hun taak om de situatie in hun land te verbeteren. 

Door middel van allerlei actieve praktische opdrachten verdienen de groepjes zogenaamde Globa’s, de munteenheid in Globaland. Zo zingen ze een rap of lied, voeren ze een toneelstuk uit of vertellen ze een verhaal door middel van een lego bouwwerk. Alle opdrachten gaan over mondiale problemen zoals oneerlijke handel, vrouwendiscriminatie, vluchtelingenproblematiek, honger en armoede in de wereld. Tijdens de spelopdrachten worden leerlingen aan het denken gezet over deze problemen en wat wij hier in Nederland mee te maken hebben en vormen ze hier een eigen mening over. Bovendien krijgen de leerlingen tips over hoe ze zich in kunnen zetten tegen deze mondiale problemen. 

Het fictieve geld dat de leerlingen tijdens de praktische opdrachten verdienen, investeren zij in hun land. In vier rondes krijgen ze de kans om alle ministeries te verbeteren én de bevolking tevreden te houden. De verdiende Globa’s mogen ze telkens naar eigen inzicht verdelen: hoeveel belasting wordt er geheven, hoe wordt dit geld verdeeld over de ministeries en met elke groepen uit de klas wordt samengewerkt om internationale problemen op te lossen? De feedback op hun keuzes krijgen de leerlingen via grappige feedbackcartoons die zij online kunnen bekijken. De cartoons geven aan wat de nieuwe situatie van hun land is in de volgende spelronde. Er wordt een ranglijst bijgehouden waarop de leerlingen kunnen zien hoe het gaat met hun land. Het project wordt feestelijk afgesloten in de aula met een prijsuitreiking voor de beste groepen. 

Globaland stelt zich ten doel scholieren van de onderbouw van de middelbare school bewust te maken van armoede en onrecht in de wereld. Tijdens het project worden verschillende competenties aangesproken, zoals zelfstandig werken, samenwerken, brainstormen, discussiëren, creatief denken, keuzes maken en reflecteren. Het project heeft de vorm van een digitaal simulatiespel en bevat alle ingrediënten die nodig zijn om jongeren te enthousiasmeren: actie, teamwork, multimedia, competitie en leuke prijzen.

Globaland is een project van Stichting Cross Your Borders: een ideële organisatie die jaarlijks tienduizenden jongeren bereikt via burgerschapsprojecten en ‘wereldse’ schoolreizen. Kijk voor meer informatie op crossyourborders.nl.

 

Vlaardingse Openbare Scholengroep

Postbus 6040, Vlaardingen

Meer over Vlaardingse Openbare Scholengroep →