Categorieën

Service

Cashen door verkoop Eneco, maar niet voor Vlaardingen

Cashen door verkoop Eneco, maar niet voor Vlaardingen
Nieuws

Cashen door verkoop Eneco, maar niet voor Vlaardingen

  • Redactie
  • 26-11-2019
  • Nieuws
Cashen door verkoop Eneco, maar niet voor Vlaardingen
VLAARDINGEN – Schiermonnikoog incasseert straks 1 miljoen euro en bungelt daarmee onderaan de lijst van gemeenten die aandeelhouder zijn van Eneco. Deze week werd bekend dat het Japanse consortium van Mitsubishi en Chubu 4,1 miljard euro biedt voor alle aandelen Eneco en dat wordt verdeeld over 44 gemeenten. Boven aan de lijst staat grootaandeelhouder Rotterdam dat kan rekenen op een opbrengst van 1,3 miljard euro. De nummer twee op de lijst is Den Haag, met een belang van 16,55 procent dat 679 miljoen euro waard is.

In Schiedam bezitten ze iets meer dan 1 procent van de aandelen, wat betekent dat ze ‘bij de buren’ iets meer dan 40 miljoen euro op de rekening mogen bijschrijven. Vlaardingen blijkt geen aandelen te hebben, dus het dichten van het gat van ruim 5 miljoen in de Begroting voor komende jaren zit er helaas niet in. Vlaardingen heeft wel aandelen Irado, maar aan dividend levert dat jaarlijks niet veel meer op dan een paar ‘ton’. Een mooi bedrag, maar voor een begroting is dat een bescheiden bijdrage.

Voormalig wethouder van Financiën Arnout Hoekstra waarschuwt voor de verkoop in een tweet:
Hoekstra was overigens zelf wethouder in het college toen dat de drie parkeergarages verkocht aan BKS. 

Veel gemeenten als Schiedam en Rotterdam zijn van plan om juist geen Sinterklaas te spelen, maar het geld te investeren in projecten die renderen op langere termijn, waaronder milieumaatregelen. In Rotterdam kunnen ze er ook een deel van de stadsschuld mee aflossen. Die bedraagt zo’n 2 miljard euro en daar betaal je jaarlijks natuurlijk aardig wat rente over.

De bedragen zijn overigens niet helemaal precies wat de gemeenten gestort gaan krijgen. Er gaan namelijk nog transactiekosten vanaf, waardoor de bedragen in werkelijkheid iets lager zullen uitvallen. Tenslotte moeten alle gemeenteraden nog ‘ja’ zeggen tegen de beslissing om te verkopen.