Categorieën

Service

ChristenUnie/SGP valt weer over koopzondag

ChristenUnie/SGP valt weer over koopzondag
Politiek

ChristenUnie/SGP valt weer over koopzondag

  • Redactie
  • 19-11-2018
  • Politiek
ChristenUnie/SGP valt weer over koopzondag
VLAARDINGEN – In december worden er twee extra koopzondagen gehouden, kort voor Kerst en eentje voor Oudjaarsdag. Vanaf 12.00 uur mogen dan de winkels hun deuren openen, maar desgewenst kan dit ook al vanaf 10.00 uur, als individuele winkeliers dit aanvragen.

Traditioneel maakt de ChristenUnie/SGP  hier een punt van en ook nu worden er door fractievoorzitter Erik van Pienbroek vragen gesteld aan het college, over het hoe en waarom van deze mogelijkheid om eerder dan 12.00 uur open te gaan. Van Pienbroek wil daarbij weten of er een verzoek is gekomen uit winkeliersverenigingen, en of dit met de leden is overlegd of dat dit individuele aanvragen zijn.

Ditmaal wordt ook de Zondagswet aangehaald, waarin zo ongeveer staat vermeld dat allerlei culturele of commerciële activiteiten niet zomaar op zondag gehouden mogen worden. Dit kan normaal gesproken pas vanaf 12.00 uur, zo ongeveer als de meeste kerkdiensten afgelopen zijn. De ochtenddienst dan, want sommige kerken houden ’s  middags rond een uur of vijf nog een kerkdienst. De CU/SGP vraagt zich af of het college wel rekening heeft gehouden met deze wet. Kerkgangers willen natuurlijk niet ongewenst geconfronteerd worden met de verstoring van de Zondagsrust.

Voor wat betreft het houden van twee extra koopzondagen ziet de CU/SGP dit ook niet zo zitten: na deze zondagen zijn er immers nog twee reguliere weekdagen waarop de winkels open kunnen? Tenslotte wordt er aangehaald dat wethouder Jacky Silos (CDA) en (toen nog) Arnout Hoekstra (SP) tegen deze regeling stemden. Als het college het niet volledig eens is, waarom dan niet even de fractievoorzitters niet om hun mening gevraagd?, aldus Van Pienbroek.