Categorie├źn

Service

Claartje van Bree: Alle hens aan dek bij Bree's New World!

Claartje van Bree: Alle hens aan dek bij Bree's New World!
Winkelen

Claartje van Bree: Alle hens aan dek bij Bree's New World!

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 28-12-2022
  • Winkelen
Claartje van Bree: Alle hens aan dek bij Bree's New World!

Claartje van Bree en vader Leen

VLAARDINGEN – Voor hetzelfde geld had Claartje van Bree voor de strafrechter gestaan om te pleiten. Na de afronding van haar studie Rechten aan de Erasmus Universiteit koos ze echter voor de sociale kant van het recht en ondersteunt ze bij het Juridisch Loket in Den Haag burgers die soms vermorzeld dreigen te worden door overheden en regelgeving. Al bijna 5 jaar maakt ze echter op zaterdag ook deel uit van het familiebedrijf Bree’s New World in Vlaardingen. Daar staat vader Leen van Bree nog altijd aan het roer.  

Bree’s New World is een modern ontwerpbedrijf en fabrikant van design meubelen, die hoofdzakelijk in Nederland worden geproduceerd. Je kunt er in de showroom inspiratie opdoen met de mooiste ontwerpen en modellen meubels, van kasten tot stoelen, maar de verkoop gaat via winkeliers en de catalogi van grote meubelketens. Er is echter één uitzondering: als de jaarlijkse magazijn en showroomopruiming plaatsvindt en dat is vanaf 27 december .

,,Dit is een heel drukke tijd en het is voor de hele familie nu ‘alle hens aan dek’ ’’, zo vertelt Claartje van Bree. ,,Voor mijn vader, mijn broers en ook voor mijn moeder, die zelf als docent nog werkzaam is in het onderwijs. Daarnaast hebben we een onmisbare ondersteuning van alle medewerkers die zich tomeloos inzetten. Allemaal creatieve duizendpoten die het bedrijf fantastisch ondersteunen en waar nodig een stapje extra te zetten. ,, Ik vind het mooi om te zien hoe iedereen zelfs bereid is zijn vrije kerstdagen in te korten in het belang van Bree’s New World’’.

De auto’s van klanten staan dan in de hele straat, hier aan de Kotterstraat, en nog wel verder ook. We staan er met elkaar en als team vormen we een hechte groep, waarbij ieder zo zijn of haar eigen kwaliteiten heeft. Ik hou zelf van interieurdesign en verkoop, en zo heeft iedere medewerker zijn eigen inbreng. Mijn broers zijn al langer dan ik bezig met hun rol in het familiebedrijf, waar ik mijn tijd en aandacht nog verdeel tussen ‘hier in Vlaardingen’ en mijn rol als jurist’’. Claartjes inbreng is al zichtbaar in de brochures van Bree’s New World; ,,Ik vond dat ik net zo goed voor de foto zelf op een stoel kon gaan zitten, in plaats dat er een model ingehuurd werd’’, zo lacht ze. ,,En in die visie kreeg ik mijn vader mee’’.

Wat het definitief gaat worden voor Claartje, jurist of het familiebedrijf, is nog even afwachten maar thuis spreken zij wel over hun ideeën over het bedrijf en een mogelijk tijdspad. ,,Mijn vader en moeder willen en zullen geleidelijk meer afstand nemen. Naast de ‘romantiek’ van zo’n familiebedrijf is er natuurlijk ook de zakelijke kant en wil je dat het succesvol voortgezet wordt. In ieder geval is het voor mij nu meer geworden dan de showroom op zaterdag en neem ik ook deel aan bijvoorbeeld grote meubelbeurzen, zoals binnenkort in Eindhoven’’.

Bree’s New World is met dochter Claartje en zonen Arij en Jaap dus aan het verjongen maar gebeurt dat dan ook met de collectie en het aanbod? ,,Er zijn tijdloze modellen die het al langer heel goed doen, en nog steeds’’, aldus Claartje. We werken met verschillende vaste ontwerpers en kijken ook mee met jonge opkomende ontwerpers die hun ideeën presenteren. Voordat een idee een ontwerp wordt, en een ontwerp een meubel, gaat er wel wat tijd overheen. Testen, de juiste materialen, weer testen en het belangrijkste: een stoel moet gewoon langer lekker zitten’’. Geen meubels dus die binnen een jaartje al doorzakken maar kwaliteit. En waarvan de productie ook nog eens in Nederland plaatsvindt, dus lange levertijden vanwege logistieke problemen vanuit bijvoorbeeld China zijn er doorgaans niet bij. Inmiddels wordt er achter de schermen druk gewerkt aan nieuwe modellen waaronder een tafel en een stoel.

‘’De vraag naar kwaliteit en duurzaamheid is in ieder geval onverminderd groot’’, vervolgt Claartje. ,,Zo hebben we de Kiq-stoel die de ranglijst van meest succesvolle ontwerpen bij Bree’s New World zo’n beetje aanvoert’’. Maar sommige ogenschijnlijk verdwenen ontwerpen komen, na een onderbreking, soms weer terug in het assortiment. En daar zit dan weleens een bijzonder verhaal aan vast. Toen Claartje zelf het ouderlijk huis verliet schafte ze een dressoir op pootjes aan dat ze ‘thuis’ niet kon vinden. Vader Leen herinnerde zich dat een vergelijkbaar meubelstuk wel degelijk tot de collectie van het familiebedrijf (van zijn opa Ouwenbroek) had behoord en dat werd weer in productie genomen. Met succes, en wie de showroom instapt vindt daar nog een exemplaar van terug. ,,We hebben heel veel staan, en we vullen ook voortdurend vanuit de magazijnen in Vlaardingen aan wat verkocht wordt’’, aldus Claartje. Je zult dus niet snel achter het net vissen bij het puur Vlaardingse bedrijf, dat ooit begonnen is met het maken van meubels van hout van tonnen die oorspronkelijk voor de haring bedoeld waren. De historie bij het familiebedrijf is er nog steeds voelbaar als je binnenstapt aan de Kotterstraat 8, maar Bree’s New World is ook met haar tijd meegegaan en Claartje en haar broers voegen nieuwe energie toe aan het familiebedrijf.

De meubels van Bree’s New World kun je vanaf 27 december tot en met 31 december én van 2 januari tot en met 4 januari komen bekijken en direct meenemen in deze jaarlijkse showroom – en fabrieksopruiming. ,,Daarmee creëren we weer ruimte aan de Kotterweg, in de showroom en de magazijnen. Het gaat dan om bijvoorbeeld stoelen die achteraf in de ‘verkeerde kleur’;  stof besteld zijn, of kasten waar een klein krasje op zit. Maar daar zie je dan weer niets van als je die tegen de muur plaatst. Naast de ontwerpen van Bree’s New World zijn er verder ook meubels van het vermaarde merk Banzbord voorradig. Dus kom vooral kijken’’, zo besluit Claartje.