Categorieën

Service

College wil eind maken aan 'illegale' huwelijken

College wil eind maken aan 'illegale' huwelijken
Nieuws

College wil eind maken aan 'illegale' huwelijken

  • Redactie
  • 22-11-2023
  • Nieuws
College wil eind maken aan 'illegale' huwelijken

VLAARDINGEN – Bent u getrouwd in of na 2004 en was dat niet op het stadhuis? Dan bent u misschien wel illegaal in het huwelijk getreden! Het college van burgemeester en wethouders heeft hier wat steken laten vallen. Leest u even mee.

Wie een burgerlijk huwelijk sluit moet dat doen in een ‘Huis der gemeente’, zo zegt de wet. Dat is een mooi woord voor trouwlocatie, en in principe hebben we het dan over het stadhuis. De gemeente kan echter ook andere trouwlocaties aanwijzen, en die zijn er genoeg in Vlaardingen. Op het podium van de Stadsgehoorzaal bijvoorbeeld, het Deltahotel of de Wijnboerderij aan de Zuidbuurt. Dat aanwijzen van vaste of incidentele trouwlocaties moet gebeuren door de gemeenteraad, en daar is het fout gegaan sinds 2004. Alle bekende locaties buiten het stadhuis zijn namelijk vastgesteld door het college, en juridisch gezien kan en mag dat niet. Tenzij de gemeenteraad die bevoegdheid heeft overgedragen aan het college…maar dat is niet het geval.

Het college van burgemeester en wethouders heeft na de ontdekking van die ‘fout’ op 21 november een voorstel opgesteld aan de gemeenteraad: ‘Laat ons die trouwlocaties nou aanwijzen, en dan met terugwerkende kracht, vanaf 1 januari 2004’. Een juridische reparatie dus, en tot die tijd bent u illegaal getrouwd; als dat in 2004 of later het geval was, en niet op het stadhuis.