Categorieën

Service

Crypto platform Gemini stopt in Nederland: Wat betekent dat voor hun gebruikers?

Crypto platform Gemini stopt in Nederland: Wat betekent dat voor hun gebruikers?
Nieuws

Crypto platform Gemini stopt in Nederland: Wat betekent dat voor hun gebruikers?

  • Ingezonden mededeling
  • 27-11-2023
  • Nieuws
Crypto platform Gemini stopt in Nederland: Wat betekent dat voor hun gebruikers?

VLAARDINGEN - Het New Yorkse cryptobedrijf Gemini heeft in een e-mail aan haar gebruikers bekendgemaakt dat het vanaf 17 november niet meer actief zal zijn in Nederland. Die beslissing werd op 26 september gecommuniceerd. De reden dat het bedrijf de Nederlandse markt verlaat is de nieuwe, strengere regelgeving rond crypto die door De Nederlandsche Bank (DNB) werd opgelegd, waar Gemini voorlopig niet aan voldoet. De bedoeling is wel om na verloop van tijd weer actief te kunnen zijn in Nederland.

Gemini vraagt gebruikers voor 17 november tegoeden op te nemen

Wie op dit moment nog crypto bij Gemini heeft, wordt gevraagd om voor 17 november hun balans leeg te maken door de crypto ofwel te laten uitbetalen op een bankrekening, of door tokens te verplaatsen naar een andere crypto exchange. Om die overdracht zo vlot mogelijk te laten verlopen, zullen geen extra overdrachts- of opnamekosten worden aangerekend.

Gemini stopt – welke crypto nu kopen?

De kans is aanwezig dat tokens die bij Gemini beschikbaar waren, niet beschikbaar zijn bij een andere crypto exchange. Beleggers die wisselen van exchange kunnen daardoor voor de keuze komen te staan over welke crypto ze het beste kunnen kopen om toe te voegen aan hun portfolio.

In welke cryptocurrency je het beste kunt investeren is afhankelijk van verschillende factoren. We raden aan om altijd eerst de verschillende voor- en nadelen van een project naast elkaar te zetten en te vergelijken met die van andere tokens, en aan de hand daarvan te bepalen welke crypto kopen de beste keuze is.

Latere terugkeer Gemini naar Nederlandse markt niet uitgesloten

Hoewel Gemini zegt op dit moment niet aan de nieuwe criteria van De Nederlandsche Bank (DNB) te voldoen, stelt het bedrijf wel alles in het werk om in de toekomst terug te keren naar de Nederlandse markt. Enkele maanden eerder stopte ook concurrent Binance in Nederland nadat het van De Nederlandsche Bank niet de nodige licenties had gekregen. Op dit moment zijn 37 providers van virtuele goederen geregistreerd bij De Nederlandsche Bank.

Beide bedrijven kunnen beroep doen op de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), een organisatie die streeft naar een reeks criteria die uniform is voor de hele Europese Unie. Hier kunnen organisaties terecht die niet (meer) onder een andere officiële regelgeving vallen. Gemini liet haar gebruikers weten dat ze die optie op dit moment aan het bekijken zijn en zo snel mogelijk willen voldoen aan de vereisten van MiCA. Wanneer MiCA groen licht geeft, zouden zowel Gemini als Binance opnieuw aan de slag kunnen in Nederland.

Het vertrek van Gemini en Binance wordt gezien als een voorbode van een grotere trend binnen de EU die erop wijst hoe strengere regularisatie rond crypto de industrie beïnvloedt. Dit zou kunnen leiden tot meerdere cryptoplatformen die hun strategie moeten herbekijken. De uitdaging voor veel cryptoplatformen wordt dan om conform te zijn met de criteria en de veiligheid en privacy van de gebruikers voorop te stellen, zonder daarbij in te boeten aan innovatie en diversiteit van markt tot markt.

De ondervindingen in Nederland zouden in de toekomst als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van de Europese Unie.