Categorieën

Service

David en Sytske bakten en bezorgden ruim 800 oliebollen!

David en Sytske bakten en bezorgden ruim 800 oliebollen!
Nieuws

David en Sytske bakten en bezorgden ruim 800 oliebollen!

  • Redactie
  • 01-01-2023
  • Nieuws
David en Sytske bakten en bezorgden ruim 800 oliebollen!
VLAARDINGEN – Ruim 800 oliebollen in drie verschillende soorten: met appel en krenten, met krenten of zonder extra ingrediënten. Dat is de eindstand voor David en zijn moeder Sytske, die afgelopen dagen stonden te bakken en de oliebollen bezorgden, van Vlaardingen tot Maasland. Het verhaal erachter is bijzonder.

In 2023 mag David naar de 25e World Scout Jamboree in Zuid-Korea. Dat is een wereldwijde bijeenkomst voor scouting en zo’n 50.000 jongeren van 14 tot 18 jaar kunnen daaraan deelnemen. Verdeel dat aantal over vrijwel alle landen in de wereld en alle scoutingverenigingen in die landen en je begrijpt dat er heen gaan redelijk uniek is; ook al omdat je als jonge scout er maar één keer aan deel mag nemen. En David van Rooijen uit Vlaardingen mag dat vanuit de Maurits Vioolgroep die met een aantal andere scoutinggroepen aan de rand van de Broekpolder zit. Maar hij moet er zelf vooraf ook wel ‘wat aan doen’! Moeder Sytske: ,,Daar moet 'ie zelf een financiële bijdrage aan leveren,  maar ja: als je te jong bent voor een krantenwijk, hoe regel je dat dan? Simpel! Ons huis ruikt net als vorig jaar een week lang gezellig naar versgebakken oliebollen en die konden afgelopen week besteld worden’’.

David en moeder Sytske lieten vervolgens de social media het werk doen en het ging via vrienden en bekenden rond als een lopend vuurtje. Bij Vlaardingen24 kregen we er ook (figuurlijk dan) ‘lucht van’ maar we hebben er op verzoek niets over geschreven; het was al behoorlijk druk met bakken en bezorgen en een nog groter aantal bestellingen zou de bouw van een tweede keuken vergen. We konden er wel zelf van komen proeven en voor een bescheiden bedrag hebben we er een zak vol van aangeschaft, in verschillende smaken en samenstellingen. En eerlijk is eerlijk: de beste die we tot nu toe proefden!

David bezorgde in Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Maasland tot en met zaterdag 31 december maar afhalen mocht natuurlijk ook! Bestellen kon via een Whatsappberichtje en betalen via een tikkie of QR-code. Aan het eind van Oudejaarsdag 2022 kregen we tenslotte te horen hoe de eindstand was, en dat bleek erg goed nieuws: David heeft zijn streefbedrag voor deelname aan de World Scout Jamboree gehaald! Daarbij zijn er dit jaar 42 pakken oliebollenmix doorheen gegaan die zorgden voor de productie van ruim 800 oliebollen. Het was het best bewaarde geheim van Vlaardingen en omstreken, want dit was geen eenmalige actie; eerder stond moeder Sytske vorige jaarwisseling ook al te bakken voor dit doel. ,,Het leukste wat er is’’, aldus Sytske. ,,Nou ja, bijna dan’’.

Voor wie het allemaal moest missen is er hoopvol nieuws: over vier jaar is er weer een World Scout Jamboree, maar dan in Polen. En Davids zus, die scout is bij de Allart van Heemstedegroep aan de Lemsterlandhoeve, wil dan ook mee. Dan zal er waarschijnlijk wel weer veel gebakken worden in de jaren die daaraan voorafgaan.