Categorieën

Service

De digitale vaardigheidskloof van Nederlandse ministers is gevaarlijk

De digitale vaardigheidskloof van Nederlandse ministers is gevaarlijk
Politiek

De digitale vaardigheidskloof van Nederlandse ministers is gevaarlijk

  • Ingezonden mededeling
  • 02-08-2022
  • Politiek
De digitale vaardigheidskloof van Nederlandse ministers is gevaarlijk
Het is belangrijk om een sterk wachtwoord te hebben om je online-informatie te beschermen. Het blijkt dat niet iedereen dit advies ter harte neemt, waaronder ook politici in Nederland. Zo werd in één geval een wachtwoordcombinatie gevonden van een e-mailadres van de overheid. 

In een ander geval werd een registratie op een datingsite achterhaald. Ook activiteiten van andere personen die hetzelfde IP-adres gebruikten konden gemakkelijk worden achterhaald.

Ministers makkelijk te hacken 

Uit een recent onderzoek van BNR is gebleken dat 50% van de ministers hun wachtwoorden makkelijk te achterhalen zijn. Alhoewel dit vroeger een onschuldige onoplettendheid leek, weten we nu dat het ernstige gevolgen kan hebben. Als een hacker toegang krijgt tot een account van een minister, kan deze een ravage aanrichten. Ze zouden belangrijke bestanden kunnen verwijderen, kwaadaardige e-mails kunnen versturen of zelfs gevoelige informatie kunnen stelen en verkopen, chantage en identiteitsdiefstal niet uitgesloten. 

Door enkele grote hacks, waaronder die van Dropbox en LinkedIn, kunnen gegevens gemakkelijk worden achterhaald en op echtheid worden gecontroleerd. Dit roept dit interessante vragen op over veiligheid en privacy, vooral voor publieke figuren zoals ministers. 

Welke maatregelen moeten worden genomen om zich tegen dergelijke hacks te beschermen? En welke gevolgen hebben ze voor ons recht op privacy? Dit zijn vragen waarover in de publieke sfeer moet worden gesproken en gedebatteerd.

Hoe maak je een sterk wachtwoord? 

Bij het kiezen van een wachtwoord is het belangrijk om te zorgen dat het uniek en moeilijk te raden is. Helaas kiezen veel mensen wachtwoorden die gebaseerd zijn op veelgebruikte woorden of persoonlijke informatie, waardoor ze een makkelijk doelwit zijn voor hackers. Tot overmaat van ramp gebruiken veel mensen hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts, waardoor het risico op een inbraak toeneemt. Allereerst is het belangrijk te controleren of je huidige wachtwoorden op lijst met veelvoorkomende wachtwoorden van Express VPN voorkomt. 

Als je nieuwe wachtwoorden aanmaakt, houd in gedachten dat een goed wachtwoord minstens acht tekens lang is en een combinatie van letters, cijfers en speciale tekens bevat. 

Bescherm je gegevens online 

Mensen delen vaak wachtwoorden met bekenden, bijvoorbeeld kosten te besparen voor een account. Als je wachtwoorden deelt zijn ze nooit veilig. Daarnaast is de lengte van je wachtwoord belangrijk. Hoe langer, hoe moeilijker te kraken. Daarom raden experts het gebruik van een passphrase of wachtwoordzin aan. Een wachtwoordzin is een reeks woorden, bijvoorbeeld "ikwasdusikdacht@0222". Ten slotte is het handig om je wachtwoorden op te slaan in een versleutelde database. Zo blijven je gegevens veilig, zelfs als je computer zoekraakt of wordt gestolen.

2FA Tweestapsverificatie 

Tweestapsverificatie is een steeds populairdere beveiligingsmaatregel die online accounts meer bescherming biedt. Zoals de naam al zegt, vereist tweestapsverificatie twee vormen van identificatie om in te loggen. Het gaat om je wachtwoord en het invoeren van een code die naar je mobiele telefoon wordt verzonden. Het idee is dat, zelfs als iemand erin slaagt je wachtwoord te stelen, hij nog steeds geen toegang tot je account heeft zonder de tweede vorm van identificatie. Tweestapsverificatie kan bijdragen om je online accounts te beschermen tegen hackers. Maak jij je zorgen over de veiligheid van je online accounts? Zorg dan dat je verder onderzoek doet naar hoe je online je gegevens kunt beveiligen.