Categorie├źn

Service

De toegang naar Holy is in oude luister hersteld

De toegang naar Holy is in oude luister hersteld
Uit

De toegang naar Holy is in oude luister hersteld

  • Redactie
  • 11-09-2022
  • Uit
De toegang naar Holy is in oude luister hersteld

Fotografie: Paul Meuldijk

VLAARDINGEN – In 2016 al uitte oud-journalist en publicist Frans Assenberg stevige kritiek op de manier waarop de gemeente Vlaardingen met haar erfgoed omgaat. Assenberg verwees  hierbij onder meer naar de staat van onderhoud van het hekwerk aan de Laan van Hooglede bij de nieuwbouwwijk Parc Hooglede. Het antieke toegangshek is afkomstig van de voormalige Heerlijkheid Holy in de eveneens voormalige gemeente Vlaardinger-Ambacht. Assenberg maande de gemeente om het hekwerk beter te onderhouden.

Inmiddels zijn er zes jaar verstreken, en het hek is eindelijk in haar oude luister hersteld.  Het maakte op zaterdag 10 september onderdeel uit van de jaarlijkse Open Monumentendag. Burgemeester Bert Wijbenga verrichtte daarvan de opening en onthulde aan de Holysingel, bij de voormalige rozentuin, het historische inrijhek, inclusief het wapenschild van de Heer van Holy. Ook de stenen bank met de wapenschildjes hadden daarbij een grondige restauratie ondergaan. Gezien de historische waarde van het monument verdiende het deze forse opknapbeurt; het inrijhek is nog het laatst tastbare bewijs van de geschiedenis van het gebied waar nu Park Hooglede gesitueerd is. Het originele inrijhek dateert uit 1735 en vormde de toegang tot de heerlijkheid Holy.

Naar eerder bleek was dit hekwerk officieel geen eigendom van de gemeente, maar particulier bezit. In 1964 werd het hek weggehaald om de ontwikkeling en bouw van de Holywijk mogelijk te maken. Eigenaresse van het hekwerk en de grond erbij was in die tijd Wilhelmina Petronella van Aardenne-Heykoop. Mevrouw Van Aardenne-Heykoop heeft er sindsdien jarenlang voor gestreden om het hek weer terug geplaatst te krijgen, wat uiteindelijk in 1972 ook gebeurde. Later was dit stukje historie nog steeds in particuliere handen; Michiel van Aardenne, advocaat en de kleinzoon van de voormalige ‘Vrouwe van Holy’ is eigenaar.  Voor wie de naam bekend in de oren klinkt: Michiel is de zoon van voormalig minister Gijs van Aardenne (VVD).

,,Met het verdwijnen van de rechten op de Heerlijkheid, zo rond de periode van de Franse Revolutie, is ook de bijbehorende titel verloren gegaan’’, aldus Michiel van Aardenne in een gesprek dat we destijds met hem hadden. ,,In besloten kring maken we er nog weleens een grap over, maar Heer van Holy ben ik niet meer. Op het hekwerk dat toegang gaf tot de Heerlijkheid, ofwel het landgoed bij Holy, rust nog een opstalrecht. Destijds is bij het terugplaatsen van het hekwerk de afspraak gemaakt dat de gemeente verantwoording voor het onderhoud ging dragen. Er is bij een officiële handeling toen zelfs nog een wethouder geweest die het hek het eerste likje verf met de kwast gegeven heeft. Ik weet ook wel dat het er lang beroerd heeft bijgestaan’’.

De gemeente liet in 2016 weten een beleidsmedewerker monumenten langs het hekwerk te sturen om poolshoogte te nemen van de staat ervan te nemen. Het duurde sindsdien jaren, maar met behulp van een aantal sponsoren is het hekwerk nu weer in oude glorie hersteld.