Categorieën

Service

De voorleeskampioenen zijn bekend!

De voorleeskampioenen zijn bekend!
Nieuws

De voorleeskampioenen zijn bekend!

  • Redactie
  • 20-02-2024
  • Nieuws
De voorleeskampioenen zijn bekend!

Bram en Hannah zijn de voorleeskampioenen!

VLAARDINGEN - Woensdag 14 en donderdag 15 februari streden 20 leerlingen van basisscholen uit Vlaardingen, Maassluis, Maasland, Schipluiden en Den Hoorn om een plaats in de volgende ronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2024.

De leerlingen waren al de voorleeskampioen van hun school. Gezien het groot aantal deelnemers is dit jaar besloten om een wedstrijd in Vlaardingen én in Maassluis te organiseren. Vanuit beide wedstrijden mag de winnaar door naar de volgende, de regionale ronde.

Winnaars

De 20 deelnemers lazen ieder een fragment uit hun favoriete jeugdboek voor. Ze hadden zich allemaal goed voorbereid en veel geoefend. De jury had de moeilijke taak om de beste voorlezer te kiezen. Het niveau van alle voorlezers was erg hoog en de verschillen minimaal. Na lang beraad hebben de juryleden Bram Bel van basisschool Het Christal (Vlaardingen) en Hannah Stoel van basisschool De Groene Oase (Maasland) unaniem gekozen tot winnaars.

Bram las voor uit het boek ‘De gruwelijke generaal’ van Jozua Douglas. Hij had een goede inleiding, fijn tempo, goede intonatie en de jury werd meegenomen in het verhaal! Bram las heel natuurlijk en duidelijk voor. Hannah las voor uit het boek ‘Blackmail’ van Cis Meijer. Zij las op prettige wijze voor met een mooie voorleesstem. Vol overtuiging wist Hannah het publiek nieuwsgierig te maken naar de afloop van het verhaal.

Beide winnaars hebben de welverdiende oorkonde van ‘Voorleeskampioen’ ontvangen. En natuurlijk kregen zij een groot applaus van het publiek. Hannah en Bram gaan onze regio vertegenwoordigen in de volgende ronde, die in maart zal gaan plaatsvinden. De lokale voorronde is georganiseerd door De Bibliotheek De Plataan.

De Nationale Voorleeswedstrijd

Dit jaar vindt de 31ste editie van De Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Een recordaantal van 3.569 Nederlandse basisscholen organiseerden een schoolkampioenschap. Zuid-Holland leverde 529 schoolkampioenen. De landelijke finale vindt plaats op woensdag 22 mei 2024. Hier zullen de winnaars van de twaalf provincies het tegen elkaar gaan opnemen. De winnaar van De Nationale Voorleeswedstrijd mag zich een jaar lang de Nationale Voorleeskampioen noemen en wordt ook Kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken. Met deze wedstrijd willen de betrokken organisaties laten zien dat (voor)lezen niet alleen leuk, maar vooral ook erg belangrijk is. Alix Wissing, projectleider van de Nationale Voorleeswedstrijd: ‘Voorlezen is ook in de bovenbouw een fijne en nuttige leesbevorderingsactiviteit. Kinderen leren nieuwe boeken kennen, ze horen rijk taalgebruik en het zet aan tot praten over boeken. Bovendien wordt er bij elk voorgelezen boek een nieuwe wereld geopend. De Nationale Voorleeswedstrijd biedt niet alleen een platform voor kinderen om hun liefde voor lezen te tonen, maar benadrukt ook het belang van leesmotivatie en boekpromotie. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door de Nederlandse Boekenbon BV. 

Meer weten over Bibliotheek De Plataan? Neem een kijkje op hun website via www.debibliotheekdeplataan.nl.

Bibliotheek De Plataan

Waalstraat 100, Vlaardingen

Meer over Bibliotheek De Plataan →