Categorieën

Service

Een appartement of woning gelegen op erfpacht?

Een appartement of woning gelegen op erfpacht?
Wonen

Een appartement of woning gelegen op erfpacht?

  • Ingezonden mededeling
  • 07-03-2024
  • Wonen
Een appartement of woning gelegen op erfpacht?

VLAARDINGEN - In Vlaardingen en Schiedam, waar Fundament Advies in beide steden een vestiging heeft, zijn er nog altijd veel appartementen en woningen gelegen op erfpacht.

Erfpacht betekent dat iemand het recht heeft om een stuk grond te houden of te gebruiken dat eigendom is van een ander. De erfpachter betaalt hiervoor een bedrag aan de eigenaar van de grond, het zogeheten erfpachtcanon. Er kan sprake zijn van gemeentelijke erfpacht of particuliere erfpacht. Gemeentelijke erfpacht komt onder andere voor in Vlaardingen en Schiedam, hier is de grond waarop de woning staat eigendom van de gemeente. Bij particuliere erfpacht kan de eigenaar bijvoorbeeld woningcorporatie of Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn.

Erfpacht en een hypotheek

Een appartement of woning gelegen op gemeentelijke erfpacht (meest voorkomend in onze regio) hoeft geen problemen te geven bij het financieren van de opstal, oftewel het appartement of de woning. Het kan echter wel tot lastige situaties zorgen wanneer het erfpachtcontract niet zo lang meer loopt (korter dan vijftien jaar) of wanneer de herziening datum van de erfpachtcanon in de nabije toekomst ligt.

Wanneer een geldverstrekker tijdelijke erfpacht toestaat, kunnen er wel “problemen” ontstaan in de financierbaarheid van bepaalde woningen i.c.m. tijdelijke erfpacht contracten (met vaste einddatum). De oorzaak hiervan is dat in deze gevallen veelal wordt gerekend met de voorwaarde; “resterende duur erfpacht is maximaal de helft van de duur hypotheek”.

Indien het recht van erfpacht bijvoorbeeld eindigt op 01-04-2034 dan is de maximale looptijd van de hypotheek maximaal twintig jaar. De resterende looptijd vanaf heden (2024) is tien jaar. De maximale duur van de hypotheek is tien keer twee is twintig jaar.

Omdat de gebruikelijke looptijd van een hypotheek veelal dertig jaar is, moet de hypotheek in bovenstaand voorbeeld dus in twintig jaar worden afgelost. Deze kortere looptijd zorgt voor aanzienlijk hogere maandlasten. Om deze hogere maandlast te kunnen voldoen is er tevens een hoger inkomen benodigd voor het verkrijgen van de hypotheek.

Oplossingen

De financieel adviseurs van Fundament Advies zien dagelijks voorbeelden met erfpacht voorbij komen en staan in contact met gemeentes. Dit alles om klanten te kunnen helpen bij de financierbaarheid van hun droomhuis of juist het in de toekomst gunstiger kunnen verkopen van de eigen woning. Dit kan door bijvoorbeeld te kijken naar omzetting naar bloot eigendom (eigen grond) of waar mogelijk (in Vlaardingen) het omzetten naar een eeuwigdurend erfpachtcontract.

Meer weten?

Wil jij meer weten over de gevolgen van erfpacht? Of wil je kijken naar de mogelijkheden om jouw erfpacht contract om te zetten naar eigen grond? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze financieel adviseurs in Vlaardingen (Korte Hoogstraat 8a) of Schiedam (Gerrit Verboonstraat 17). Wij zijn te bereiken via T: 010-4608900, tot snel!

Fundament Advies

Korte Hoogstraat 8a, Vlaardingen

Meer over Fundament Advies →