Categorieën

Service

Een bos vol herinneringen bij de Krabbeplas

Een bos vol herinneringen bij de Krabbeplas
Nieuws

Een bos vol herinneringen bij de Krabbeplas

  • Redactie
  • 22-01-2022
  • Nieuws
Een bos vol herinneringen bij de Krabbeplas

Fotografie: Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN  - Om 10.00 uur vanochtend werd aan de Krabbeplas, ter hoogte van restaurant Jofel aan de Plas, een begin gemaakt met het eerste bos in Vlaardingen dat opgedragen is aan herinneringen; elk van de bijna 60 bomen die er worden geplant, is er één die aan iets of iemand herinnert. Het initiatief is in 2019 al genomen door Marianne en Otto van Bruggen die met anderen de stichting Memory Trees hebben opgericht.

De stichting Memory Trees ontstond dus vanuit een idee om Vlaardingers de mogelijkheid te bieden een herinneringsboom te planten. Dat kan ter herinnering aan een droevige gebeurtenis zijn, maar ook feestelijke momenten die je je altijd wilt blijven herinneren, zijn natuurlijk een mooie aanleiding. ,,In het begin kregen we vooral aanvragen die verbonden waren aan verdriet’’, aldus Marianne van Bruggen vanochtend namens de stichting Memory Trees. ,,Later kwamen er echter ook aanvragen voor een herinneringsboom van mensen die iets wilden vieren of gedenken’’. Al snel na een eerste oproep was het maximum aantal aanvragen bereikt, want meer dan de bijna 60 bomen konden er op het eerste stukje toegewezen grond aan de Krabbeplas niet geplant worden. Inmiddels is er een wachtlijst en nu zal er een volgend stukje grond gezocht moeten worden waar meer bomen geplant kunnen worden.

Wethouder Bart Bikkers zou vanochtend één van de eerste bomen planten, maar hield het bij een korte toespraak en het doorknippen van een lintje bij de toegang van het herinneringsbos. ,,Mijn favoriete tijdverdrijf als wethouder’’, zo grapte Bikkers, waarna hij vaardig de schaar hanteerde. Een bord bij de ingang van het bos moet er ook nog komen, maar het hout was even op, aldus één van de bestuursleden van Stichting Memory Trees. Elma Oosthoek, voormalig Stadsdichter van Vlaardingen en nauw verbonden aan onder meer Stichting Flagen , droeg aansluitend aan de toespraken dichtregels voor met betrekking tot bomen en herinneren.

Overigens werd de allereerste boom al bijna een jaar eerder geplant, door wethouder Bart de Leede op 10 maart 2021 . Vanwege coronamaatregelen is hier echter nu pas een vervolg aan gegeven. Het planten van de in totaal 56 bomen in 16 verschillende soorten vindt verder over verschillende tijdstippen plaats; ‘evenementen’ mogen immers nog even niet plaatsvinden. Wie meer wil weten, een aanvraag voor een boom wil doen of deze zelf planten vindt de Stichting Memory Trees op Facebook of kan contact opnemen via [email protected] .