Een open haard als alternatief voor de hoge gasprijs
- Ingezonden mededeling
- 30-11-2023
- Wonen
VLAARDINGEN - Voordat in Nederland de gaskachel zijn intrede deed werd er vooral gebruikgemaakt van houtgestookte kachels en later elektrische kachels. Toen in de jaren 60 het aardgas in Nederland werd gevonden was gas ineens heel goedkoop. Nu is dat helaas anders. De gasvelden in Groningen worden zo goed als gesloten. Gas uit Rusland is geen optie meer vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat zorgt voor snel oplopende prijzen. Daarom wordt er nu weer vaker gekozen voor een houtkachel. Die geeft heerlijke warmte en is nog gezellig ook. Als je huis een schoorsteen heeft en deze geschikt is voor houtstook dan kun je zonder problemen een open haard installeren.
Welk hout gebruik je voor de kachel?
Hout dat voor een open haard wordt gebruikt moet goed droog zijn. Dat drogen duurt wel even als je vers hout zou kopen. Je kunt meestal beter haardhout bestellen bij een betrouwbare leverancier. Dit hout is kunstmatig gedroogd en dus direct geschikt om in je kachel te gebruiken. Als je hout gebruikt dat te vers is wil niet goed branden en als het al brandt dan heb je kans op veel gespetter en vonken. Dat is niet echt prettig en bovendien kan het gevaarlijk zijn. Ook kan te nat hout zorgen voor te veel rook, ook dat is ongezond. Wees dus verstandig en koop alleen hout voor de open haard bij een erkende leverancier.
Waar bewaar je het hout voor de open haard?
Hout voor de open haard moet droog liggen. Je kunt het bewaren in de schuur als je daar de ruimte voor hebt. Je kunt ook een apart hok bouwen voor het opslaan van hout. Bereken goed hoeveel je kwijt kunt. Hout wordt over het algemeen verkocht per kuub. De vraag ‘wat kost een kuub hout’ is niet zomaar te beantwoorden. De prijs hangt af van het soort hout waar je voor kiest. Voor een open haard kun je gebruikmaken van onder andere essen-, beuken- of eikenhout. Hoe harder het hout, hoe langer een blok brandt. Maar de prijs stijgt uiteraard ook evenredig.
Veilig de open haard stoken
Als je besluit de open haard aan te maken, zorg er dan voor dat je de kachel in de gaten kunt houden. Ga in geen geval van huis als de kachel nog brandt. Dit kan eventueel wel met een pelletkachel, maar dat is dan ook een heel andere soort kachel. Bij een open haard moet je regelmatig checken of het hout nog goed brandt. Ook moet je opletten of er niet te veel vonken van het hout spatten. Zo ja, dan kun je met een pook het hout in de kachel herschikken. Je kunt een vonkenregen natuurlijk ook voorkomen door te kiezen voor een houtkachel met een deur die je kunt sluiten als je niets aan het vuur hoeft te doen. Dit is ook de veiligste optie als je jonge kinderen of huisdieren hebt die mogelijk te dicht bij het vuur kunnen komen.