Vlaardingers spuien ideeën over 'Nieuwe Binnenstad'
- Redactie
- 24-02-2025
- Winkelen

Foto's: gemeente Vlaardingen/Vincent van Dordrecht
VLAARDINGEN - De eerste drie werkateliers van het stadsprogramma Nieuwe Binnenstad zorgde afgelopen donderdag voor 'waardevolle antwoorden' op vragen over de inrichting van het stadshart, zo meldt de gemeente Vlaardingen.
In Museum Vlaardingen kwamen zo'n vijftig deelnemers bij elkaar om te praten over en antwoorden te zoeken voor prangende kwesties als de afsluiting van het Liesveldviaduct en het park dat daar komt te liggen, maar ook over de bereikbaarheid van de binnenstad en het voorzieningenniveau in de stad.
De werkateliers zijn een vervolg op de informatiebijeenkomst Kick-off Participatie Nieuwe Binnenstad op 27 november 2024 in de Stadsgehoorzaal. De Vlaardingse binnenstad wordt de komende jaren flink onder handen genomen. Dit moet gaan zorgen voor meer woningen, meer groen, meer evenementen, en meer kunst en kleinschalige recreatie. "De binnenstad wordt hét levendige hart van onze gemeente waar mensen wonen, werken, winkelen, recreëren en ontmoeten", aldus de organisatoren van de werkateliers, de gemeente.
Belangrijk bij deze plannen is dat de stem van Vlaardingers en andere betrokkenen wordt gehoord, zo benadrukte wethouder Bart Bikkers bij de aftrap van de werkateliers. “De transformatie van onze binnenstad is een ambitieus project dat alleen kan slagen met de input en betrokkenheid van onze inwoners, ondernemers en iedere andere betrokkene.”
De avond was onderverdeeld in drie hoofdthema's: Liesveldpark en omgeving, Mobiliteit en Kansrijke voorzieningen, waarbij elk thema in een aparte ruimte werd behandeld. De deelnemers gingen daar vervolgens mee aan de slag.
Werkatelier Liesveldpark en omgeving leidde tot een bonte serie tekeningen op plattegronden van het Veerplein, Liesveldpark en de Blokmakersplaats. De deelnemers toonden daarop hoe zij de plekken graag zouden inrichten. Er werden stellingen voorgelegd en zo werd ook de vraag gesteld: wat past er absoluut niet in het park? Daaruit bleek dat het park voor iedereen toegankelijk moet zijn en dat het geen plek moet worden waar voor overlast wordt gezorgd.
In het werkatelier Mobiliteit richtten de deelnemers zich op verschillende manieren om de binnenstad te bereiken. Zo zijn alternatieve busroutes getekend, waarbij de bus bijvoorbeeld over de Gedempte Biersloot rijdt, maar ook kwamen er verschillende voorstellen voor wandel- en fietsroutes, waarbij werd geopperd om op de Blokmakersplaats ook ruimte te maken voor fietsparkeren. Daarnaast was er ruimte om mee te denken over de Vlaardingse parkeergarages. Hoe worden de garages aantrekkelijk om in te parkeren? Belangrijk aspect dat daarbij naar voren kwam was het aanpassen van het parkeertarief en toevoegen van goede verlichting die bijdraagt aan veiligheid.
De 'nadenkers' in het atelier over Kansrijke voorzieningen spraken vooral over de voorzieningen die de huidige binnenstad mist. "Zo kwam onder meer naar voren dat er behoefte is aan een actuele visie op voorzieningen als horeca, detailhandel en cultuur", aldus de verslaglegger van dit werkatelier. De leegstand in de binnenstad moet aangepakt worden. Zo zien deelnemers graag met diversewinkels, maar willen ze in het winkelgebied ook ruimte voor kunst en cultuur, bijvoorbeeld in de vorm van galerieën.
Net als bij eerdere participatie-initiatieven vanuit Stadsprogramma Nieuwe Binnenstad wordt ook van deze avond alle input verzameld, gelezen en beoordeeld. "De gemeente verwerkt de opgehaalde input, inclusief suggesties en ideeën, waar mogelijk in het plan voor de toekomstige binnenstad (het Ontwikkelkader Nieuwe Binnenstad). Het plan wordt uiterlijk begin april door het college van B&W vastgesteld." Ook na vaststelling van dat document vinden er nog meerdere werkateliers en participatiesessies plaats.