Categorieën

Service

Energielabel mede bepalend voor wat jij kan financieren!

Energielabel mede bepalend voor wat jij kan financieren!
Wonen

Energielabel mede bepalend voor wat jij kan financieren!

  • Ingezonden mededeling
  • 18-01-2024
  • Wonen
Energielabel mede bepalend voor wat jij kan financieren!

VLAARDINGEN - De regels voor nieuwe hypotheken zijn in 2024 veranderd. Zo hangt de hoogte van de maximale hypotheek voortaan mede af van het huidige energielabel van je woning. Als je dus een energiezuinig huis koopt of hebt, kun je een hogere hypotheek afsluiten.

Het extra bedrag is afhankelijk van het energielabel van de woning. Koop je een huis met label E, F of G, dan zit je in de laagste categorie. Je kunt dan, bovenop je maximale hypotheek op je inkomen, niets extra’s lenen. Koop je een woning met energielabel C of D, dan kun je € 5.000 meer lenen. Voor een huis met label A of B verdubbelt dit naar € 10.000. Voor A+ en A++ gaat het om € 20.000.

Koop je een huis met een A+++ label, dan mag je al € 30.000 meer lenen. En zo gaat het door tot maximaal € 50.000 extra voor een energielabel A++++ met een prestatiegarantie van tien jaar.

Maximale extra hypotheek 2024


Meer lenen voor verduurzamen

Bovenstaande extra bedragen zijn gekoppeld aan het energielabel van de woning. Het leenbedrag mag je naar eigen inzicht besteden. Voor de keuken, de tuin of een uitbouw: dat maakt niet uit.

Wanneer je je woning gericht gaat verduurzamen, mag je bovenop de maximale lening nog een extra bedrag lenen. Voor woningen met een laag energielabel (E, F of G) is dat extra bedrag € 20.000. Voor andere woningen (label A en B bijvoorbeeld) mag je maximaal € 10.000 extra lenen. Dit geld moet je verplicht gebruiken om je huis (verder) te verduurzamen.

Ook andere factoren spelen mee

Pas wel op dat je jezelf niet te rijk rekent. Naast het energielabel zijn er meer factoren die de hoogte van je maximale hypotheek bepalen. Die is namelijk ook afhankelijk van de getaxeerde waarde van het huis, je inkomen – nu en in de toekomst – en de hoogte van de hypotheekrente.

Weten wat deze regels in jouw situatie kunnen betekenen?

Je ziet dat het afsluiten van een hypotheek in 2024 behoorlijk ingewikkeld is. Goed hypotheekadvies is daarom belangrijker dan ooit. De financieel adviseurs van Fundament Advies helpen jou graag inzichtelijk te maken wat er in jouw situatie mogelijk is. Een vrijblijvende afspraak op ons kantoor in Vlaardingen (Korte Hoogstraat 8a) of Schiedam (Gerrit Verboonstraat 17) is eenvoudig te maken via 010-4608900.

Fundament Advies

Korte Hoogstraat 8a, Vlaardingen

Meer over Fundament Advies →