Categorie├źn

Service

Financieel zelfredzamer door cursus 'Leren omgaan met geld'

Financieel zelfredzamer door cursus 'Leren omgaan met geld'
Uit

Financieel zelfredzamer door cursus 'Leren omgaan met geld'

  • Redactie
  • 24-02-2023
  • Uit
Financieel zelfredzamer door cursus 'Leren omgaan met geld'

Directeur Wouter van Heiningen met cheque Rabo Impactfonds

VLAARDINGEN - Rekeningen begrijpen, je thuisadministratie bijhouden, weten hoe je toeslagen moet aanvragen. Voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen, is het een grote uitdaging. En dus hebben ze een grotere kans op geldproblemen, zo weten ze bij De Bibliotheek de Plataan. Speciaal voor hen ontwikkelde de bibliotheek de gratis cursus Leren omgaan met geld. Een groot succes, en met steun van het Rabo Impactfonds komt er een vervolg.

Leren omgaan met geld helpt cursisten in zestien lessen financieel zelfredzamer te worden. ,,Dat doen we door heel praktisch te kijken", vertelt projectleider Barbara Teuben. ,,Hoeveel geld geef je wekelijks uit aan boodschappen? Wat is een normaal uitgavenpatroon? Zijn aanbiedingen nou wel echt zo voordelig? Daar gaan we dan mee rekenen. Zo krijgen cursisten inzicht in hun uitgaven, hoeveel ze te besteden hebben en hoe ze daar verstandige keuzes in kunnen maken. Ook is er aandacht voor begrijpend lezen."

De bibliotheek werkt samen met partijen, zoals Humanitas Thuisadministratie en de Formulierenbrigade. ,,Zij geven gastlessen", zegt Teuben. ,,Cursisten leren er veel van én ze kloppen vervolgens makkelijker bij zo’n organisatie aan als ze hulp nodig hebben. Ze kennen daar dan al iemand."

Begrip en zelfvertrouwen

De cursus werkt, ziet Teuben. ,,Cursisten leren vaardigheden die ze eerst niet hadden. Dat geeft ze het zelfvertrouwen en de motivatie om echt aan de slag te gaan met hun financiële administratie en uit de schulden te blijven." De deelnemers zelf zijn ook heel positief over de cursus, zegt Teuben. ,,Bij ons vinden ze begrip en herkenning. Ze vinden het fijn dat ze ergens terechtkunnen waar ze zich niet hoeven te schamen dat ze iets niet kunnen of niet snappen."

Materialen en netwerk

Teuben is blij met de steun van het Rabo Impactfonds. ,,We willen cursisten maatwerk bieden: wat vinden ze lastig? Waar hebben ze behoefte aan? De donatie helpt ons om de cursus door te ontwikkelen, en om nieuwe materialen te kopen. Daarnaast willen we het geld gebruiken om in kaart te brengen welke organisaties zich verder bezighouden met dit thema en op welke manier. Zo weten we beter van elkaar wie wat doet en kunnen we naar elkaar doorverwijzen of samenwerken."

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die Rabobank ondersteunt: Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie. De Bibliotheek de Plataan ontvangt vanuit het Rabo Impactfonds 10.000 euro. 

Bibliotheek De Plataan

Waalstraat 100, Vlaardingen

Meer over Bibliotheek De Plataan →