Categorie├źn

Service

Gedenkplaquette oorlogslachtoffer herplaatst

Gedenkplaquette oorlogslachtoffer herplaatst
Nieuws

Gedenkplaquette oorlogslachtoffer herplaatst

  • Redactie
  • 30-12-2017
  • Nieuws
Gedenkplaquette oorlogslachtoffer herplaatst
VLAARDINGEN - In de hal van NS-station Vlaardingen-Centrum werd op 14 juli 1948 een gedenkplaquette aangebracht ter nagedachtenis aan het Vlaardings NS personeelslid Gerrit van der Meijden. Het is een daad van piëteit geweest, dat de directie van de Nederlandse Spoorwegen na het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft besloten alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op identieke plaquettes. De bronzen platen werden aangebracht in de diverse stations, behorende tot het district of rayon van de oorlogsslachtoffers.


Station Vlaardingen

Toen het plan voor de ombouw van de NS-spoorlijn Rotterdam-Hoek van Holland naar metrolijn en ook de ombouw van het station Vlaardingen-Centrum steeds meer gestalte kreeg, werd duidelijk dat voor de plaquette van Gerrit van der Meijden geen plaats meer was. De vernieuwde lijn zou niet meer onder de Nederlandse Spoorwegen vallen. De centrale hal van NS Rotterdam Centraal zou dan een goede plaats zijn.
Eind 2015 heeft de Historische Vereniging Vlaardingen bij de plannenmakers voor de ombouw aandacht gevraagd om de plaquette weer een goede bestemming te geven in Vlaardingen. Ook de Vlaardingse SP stelde in 2016 hierover vragen. De nieuwe metrolijn vorderde gestaag en ook het station Vlaardingen-Centrum is aangepast voor de nieuwe lijn, waarbij goede aandacht geschonken is aan behoud van de originele overkapping van het oude stationsgebouw. Gelukkig is besloten om de plaquette voor Vlaardingen te behouden en hangt deze sinds afgelopen november aan de noordgevel onder de gerestaureerde overkapping van het stationsgebouw aan de Parallelweg zijde.


Gerrit van der Meijden

Hij is geboren op 10 juli 1924 te ’s-Gravenhage als zoon van Hermanus van der Meijden en Janna van Lomwel. Op 8 november 1938 vestigde het gezin Van der Meijden zich vanuit Nootdorp in Vlaardingen. Vader Van der Meijden was wegwachter bij de H.S.Mij en het gezin woonde dan ook in de zgn. 'spoorwoning' aan de Maassluissedijk 182. In november 1946 vertrekt het gezin naar Voorburg. Zoon Gerrit is tijdens de Tweede Wereldoorlog in zijn vaders voetsporen getreden door eveneens bij de spoorwegen te gaan werken. Niet lang daarna is hij tewerkgesteld in Duitsland, waar hij uiteindelijk op 19 april 1944 te Leipzig-Dösen is overleden. Officieel is hij op 20 november 1946 in het overlijdensregister van de Burgelijke Stand van Vlaardingen ingeschreven. In de acte staat vermeld dat hij is overleden aan de gevolgen van een noodlottig ongeval.

Om hem te herdenken is dus op 14 juli 1948 in station Vlaardingen-Centrum een bronzen plaquette onthuld, een feit waaraan in de Nieuwe Vlaardingsche Courant volop aandacht is geschonken. De naam en foto van Gerrit van der Meijden zijn opgenomen in het Digitaal Oorlogsmonument Vlaardingen, www.omvla.nl . Het stoffelijk overschot van Gerrit is begraven op het Ereveld Loenen (Vak A 920).