Categorieën

Service

Geen 9,2 miljoen van het Rijk voor ontwikkeling Rivierzone

Geen 9,2 miljoen van het Rijk voor ontwikkeling Rivierzone
Wonen

Geen 9,2 miljoen van het Rijk voor ontwikkeling Rivierzone

  • Redactie
  • 15-12-2021
  • Wonen
Geen 9,2 miljoen van het Rijk voor ontwikkeling Rivierzone

Welke gemeenten ontvingen wel subsidie?

VLAARDINGEN - De door de gemeente Vlaardingen aangevraagde subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor de ontwikkeling van de Rivierzone is afgewezen. Dat heeft het Ministerie vandaag bekend gemaakt. De aangevraagde 9,2 miljoen is niet toegekend aan Vlaardingen. 'Vanzelfsprekend is dit bericht hard aangekomen', zo laat het stadsbestuur weten.

Vanuit gemeenten was veel interesse in een bijdrage uit de Woningbouwimpuls. In totaal werden er 65 aanvragen ingediend. Een onafhankelijke toetsingscommissie heeft zich over deze aanvragen gebogen. In totaal krijgen 36 projecten een financiële bijdrage voor de versnelde bouw van betaalbare woningen.  

Het college van burgemeester en wethouders geeft aan teleurgesteld te zijn in deze uitkomst en verbaasd dat de onderbouwing niet tot een positief resultaat heeft geleid. ,,Gezien het grote belang van de ontwikkeling voor de stad gaan wij verder met deze gebiedsontwikkeling. Dit is mede ingegeven omdat deze woningbouwontwikkeling als ruggengraat dient voor het Herstelplan. Wij blijven hierover in contact met alle partijen, waaronder ontwikkelaars, de provincie Zuid-Holland en het Rijk.'' 

In Vlaardingen is veel vraag naar woningen. De woningbouwopgave is groot voor aankomende jaren en de Rivierzone vormt hierbinnen een belangrijke gebied waar 2.400-3.000 woningen gebouwd zullen worden. Het college verkent de mogelijkheden op welke wijze in onverminderd tempo de gewenste woningbouwontwikkeling in dit gebied kan worden voortgezet. Bij de begrotingsbehandeling in november 2021 heeft de gemeenteraad het voorstel van het college vastgesteld om begin 2022 een Taskforce woningbouw aan te stellen. Deze Taskforce zal de mogelijkheden om de woningbouw te versnellen in beeld brengen voor de gehele stad. 

Er zijn diverse oplossingsrichtingen die het college op dit moment aan het uitwerken is. Daarnaast zijn er diverse andere subsidiemogelijkheden beschikbaar waar de gemeente Vlaardingen een aanvraag voor kan indienen. De gemeente en ontwikkelaars zijn al bezig met diverse projecten in de Rivierzone en houden vast om conform de planning in januari de plannen vast te stellen.