Categorieën

Service

Geen verbod op verkoop lachgas

Geen verbod op verkoop lachgas
Politiek

Geen verbod op verkoop lachgas

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 07-11-2019
  • Politiek
Geen verbod op verkoop lachgas
VLAARDINGEN – Vanavond kwamen de moties aan de orde van ONS Vlaardingen over lachgas. De partij wil overlast door gebruik van lachgas, dat in de patronen voor slagroomspuiten zit, langs de openbare weg verbieden. En ook de verkoop ervan. Raadslid Gilles Pappers van ONS Vlaardingen wilde dit dan ook nog in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) opnemen en er op laten handhaven.

Een lastige, want overlast langs de openbare weg is sowieso met de APV ‘in de hand’  aan te pakken en daar is geen motie voor nodig. En dat werd door sommige fracties nog even extra vermeld vanavond. En de ampullen zijn legaal, in de horeca nuttig en dus algemeen verkrijgbaar en niet in een enkele gemeente als Vlaardingen te verbieden. In Maasssluis en westelijker zitten bedrijfjes die het bezorgen, ook in Vlaardingen.

Gilles Pappers had een punt waar hij sprak over de rotzooi die achtergelaten wordt op straat, de zilveren ampullen. Maar er liggen ook genoeg lege bierblikjes op straat, en  alcohol is ook schadelijk voor je hersens en lijf en dronken of aangeschoten mensen genoeg op straat ’s avonds laat. Dan dus ook maar de verkoop van alcohol verbieden? Voor de ChristenUnie/SGP fractie was het duidelijk tijdens het debat: ,,Wij zijn tegen het gebruik van elk schadelijk middel’’. Doorgaans nemen leden van die fractie overigens na afloop van een raadsvergadering ook wel een biertje.

Kortom, het is wachten op jurisprudentie, proef-rechtszaken en andere regelgeving waarmee gebruik van lachgas door jongeren bestreden kan worden. Het Trimbos instituut, kennisinstituut voor onder meer geestelijke gezondheid en verslaving vindt zelf preventie belangrijk en een verbod weinig zinvol. Voorlopig zal dat nergens nog het geval zijn en ook in de raad vanavond werden de moties verworpen met een meerderheid van stemmen. En dat dat zou gebeuren, gezien de huidige wetgeving, had ONS Vlaardingen wel kunnen voorzien. Pappers probeerde nog even de collega's te 'framen' dat ze door tegen te stemmen dus instemden met het gebruik van lachgas door jongeren...maar daar trapten ze niet in.