Categorie├źn

Service

Geen vuurwerkverbod in Vlaardingen

Geen vuurwerkverbod in Vlaardingen
Nieuws

Geen vuurwerkverbod in Vlaardingen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 21-03-2021
  • Nieuws
Geen vuurwerkverbod in Vlaardingen
VLAARDINGEN – Meer dan 11.000 incidenten van mishandelingen, branden en vernielingen, vele honderden gewonden, en tenminste één dode. Dat lijkt de beschrijving van een oorlogsgebied maar is ‘niet meer’ dan de doorsnee jaarwisseling in Nederland, tot en met die van 2019-2020. Afgelopen jaar was dat minder, veel minder omdat er vanwege de coronaregels geen vuurwerk afgestoken mocht worden, laat staan dat je in kleinere of grotere groepen de straat op mocht. Helemaal stil was het niet in Vlaardingen, zoals in de Jan van Arkelstraat waar een blok brievenbussen werd opgeblazen. Dat moet illegaal vuurwerk zijn geweest want in Nederland geldt al een verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk. Slechts vuurwerk uit de ‘lichtste’ categorie mag, siervuurwerk en sterretjes bijvoorbeeld.

Afgelopen donderdag moest de gemeenteraad zich buigen over het afsteken van vuurwerk. Helemaal verbieden of niet? In Rotterdam en Schiedam hebben ze al een algeheel afsteekverbod voor de komende jaarwisseling afgekondigd, bij de buren in Maassluis kregen ze daar in de raad de ‘handen niet voor op elkaar’. Handhaven van een algeheel verbod op het afsteken van vuurwerk is een probleem. Je kunt wel preventief extra handhavers en politie de straat opsturen, iets waar raadslid Ron Boers steeds weer voor pleit, maar wie kwaad wil kijkt dan vooraf even waar er wel of geen toezicht is. Geen garanties dus, en ‘er is ook geen vliegende brigade die overal op tijd bij kan zijn’, aldus burgemeester Bas Eenhoorn.

GroenLinks was en is nog steeds voor een algeheel verbod, al was het alleen al vanwege de tonnen aan schadelijke stoffen die met vuurwerk in het milieu terecht komen. Corné Venema van ‘gezinspartij’ het CDA wil dat er gewoon veilig vuurwerk afgestoken moet kunnen worden. ‘En hard optreden tegen de dronken druppies bij wie het fout gaat of die met illegaal vuurwerk bezig zijn’, aldus Venema. Kees Rijke van de VVD vond dat vuurwerk moest kunnen, zeker als we al ‘dat gedoe met illegaal vuurwerk niet hebben’. Rijke wilde liever afwachten op ‘wat de landelijke ontwikkelingen gingen doen’.

Oppositiepartijen als de PvdA en de ChristenUnie/SGP pleitten voor het ‘Maassluisse model’, dus niet verbieden. Inperken met zones geniet onze voorkeur, aldus Erik van Pienbroek van de CU/SGP. ‘En dan het afsteken verder uit laten sterven’, vulde Van Pienbroek aan. Thom van Vugt van ONS Vlaardingen vond dat er dan wel compensatie moest komen. ‘Maar we hebben natuurlijk geen geld’, aldus Van Vugt. Jasper van de Velde was namens de voormalige SP-ers van de Fractie Kerkhof niet tegen een algeheel verbod, maar ‘voor dit jaar is het handiger om nog even te wachten op de landelijke ontwikkelingen’. Salih Akça van de eigen eenpersoonsfractie was voor een algeheel verbod: ‘maar dat is nog maar een begin’, aldus Akça. Kortom, een meerderheid van de raad wilde geen algeheel vuurwerkverbod, en liever wachten op landelijke wetgeving, regels of ontwikkelingen.