Categorieën

Service

Gelukkig 2022 gewenst!

Gelukkig 2022 gewenst!
Nieuws

Gelukkig 2022 gewenst!

  • Dick van der Pijl
  • 02-01-2022
  • Nieuws
Gelukkig 2022 gewenst!
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk). 

Het is weer zover. Een nieuw jaar is aangebroken. Het jaar 2021 ligt achter ons en het nieuwe jaar 2022 is een paar uur geleden (ik schrijf dit op zaterdag 1 januari) begonnen. Vol verwachting klopt ons hart ; wie de koek krijgt wie de gard. 

Hier in Frankrijk kent men geen oliebollen en appelflappen, tenminste niet op oudejaarsavond. Hier wordt het einde van het jaar meestal gevierd onder vrienden met natuurlijk een redelijk uitgebreid diner. Wat doorgaans niet ontbreekt is  een plateau met oesters. Al dagen van te voren liggen er ladingen oesters in de schappen van de grootwinkelbedrijven. Volgens mij worden er in deze periode miljoenen tonnen oesters vervoerd van de Atlantische zeekust naar overal in het binnenland. De prijzen zijn zeker voor Nederlandse begrippen zéér redelijk. Voor rond de tien euro heb je een houten kistje met enkele tientallen oesters.  Als je het omrekent komt dat dan op zeker twee tot drie oesters per euro voor de gemiddelde oestergrootte nummer drie. De grootste, nummer één, zijn het duurst. Grootte nummer twee en drie zijn de meest gangbare. Nummer vier is wat klein en uiteindelijk veel werk. Hoe je het went of keert, het openen van oesters vraagt toch wel wat aandacht en volharding. Het is zeker aan te raden dit te doen voordat je aan de borrel gaat. Zo’n scherp puntig mesje is nogal een risico. Ik gebruik ook meestal een handdoek om de oester vast te houden. Daar we er allebei gek op zijn, hebben we de afgelopen week bijna elke dag oesters gegeten. 

De grote verrassing kwam oudejaarsavond toen een vriendin van ons met nog eens  zeventig oesters aan kwam zetten Heel lief natuurlijk maar veel te veel als voorgerecht. We hebben er enkele tientallen van gegeten en de volgende dag de rest van de oesters geopend en een heerlijke romige, licht gekruide oestersoep van gemaakt in de vorm van een clamchowder (amerikaans) of stew. We hebben het vanmiddag buiten in het zonnetje bij vijftien graden kunnen verorberen. Het nieuwe jaar had slechter kunnen beginnen ! Yammie yammie !!! Een goed jaar iedereen !!!