Categorieën

Service

Gemeente start fonds voor terugkeer arbeidsmigranten

Gemeente start fonds voor terugkeer arbeidsmigranten
Politiek

Gemeente start fonds voor terugkeer arbeidsmigranten

  • Redactie
  • 03-02-2024
  • Politiek
Gemeente start fonds voor terugkeer arbeidsmigranten

VLAARDINGEN - Er komt een speciaal fonds voor arbeidsmigranten die hun werk verliezen, en dan dikwijls ook dakloos worden. Dat besloot afgelopen donderdag de gemeenteraad met een meerderheid van 23 stemmen voor en 12 stemmen tegen. Voor arbeidsmigranten, doorgaans afkomstig uit Midden- en Oost-Europa, is een woning is immers dikwijls gekoppeld aan werk en bij verlies hiervan ontstaan er regelmatig schrijnende situaties. En wie dakloos én werkloos is loopt ook meer risico om in de criminaliteit te belanden.

Het voorstel kwam van de SP die in eerste instantie ook wilde dat uitzendbureaus en andere werkgevers aan het fonds mee zouden betalen. Die laatste eis liet de partij vallen toen er een minderheid dreigde in de raad, en het college de motie in die vorm ontraadde. Werkgevers die immers te goeder trouw zijn dragen al vaak bij aan een menswaardige opvang en terugkeer. Die hebben dat in afspraken met de gemeente vastgelegd en zijn daarop aanspreekbaar. Juist de werkgevers en uitzendbureaus die dat niet doen, waarbij je min of meer van mensenhandel kunt spreken, kun je weer niet dwingen om financieel bij te dragen. Maar die moeten wel aangepakt worden op andere manieren, aldus het college.

Met het fonds, verantwoordelijk wethouder Ivana Somers dacht daarbij aan een startbedrag van €25.000, wordt de terugkeer van arbeidsmigranten betaald. De coalitiepartijen stemden daarbij voor, behalve de VVD. Die partij vond dat er geen gemeenschapsgeld moest gaan naar dit doel. De partij werd er daarbij door onder meer de SP op gewezen dat het niet opzetten van een fonds voor schrijnende situaties rond arbeidsmigranten de samenleving nog weleens meer geld kan kosten.