Categorie├źn

Service

Groeiend verzet tegen afvalwaterzuivering naast Westwijk

Groeiend verzet tegen afvalwaterzuivering naast Westwijk
Nieuws

Groeiend verzet tegen afvalwaterzuivering naast Westwijk

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 26-10-2022
  • Nieuws
Groeiend verzet tegen afvalwaterzuivering naast Westwijk
VLAARDINGEN – Vier briefkantjes had Remi Poppe afgelopen week nodig om het college en de gemeenteraad ervan te overtuigen dat er pal naast de Westwijk geen nieuwe zuiveringsinstallatie moet komen voor afvalwater. Poppe is SP-er van het eerste uur in Nederland, en Vlaardingen, maar ook intensief betrokken bij de aanplant destijds van het Volksbos, waarbij zo’n 16.000 bomen werden geplant door 8000 protesterende burgers van de regio Vlaardingen. Dat was toen een actie tegen een gigantische vuilstort waar de Provincie plannen voor had. Poppe en ook de activisten van Stichting Groeiend Verzet zijn tot de dag van vandaag waakzaam gebleven en verzetten zich nu weer tegen de nieuwbouw van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (RWZI)

Poppe voorziet verspilling van gemeenschapsgeld, en een afvalwaterzuivering die naast een woonwijk in de zwaarste milieucategorie valt en die daarmee de weg vrijmaakt voor meer zware industrie naast de Westwijk. Daarnaast komt ook dat op betreffende plek nu huizen worden gebouwd voor gevluchte Oekraïners, en die woningen kunnen, ze worden immers onderheid, best wel langer mee om er straks (en misschien eerder dan over 5 jaar) ook Vlaardingers te huisvesten.

Het Hoogheemraadschap Delfland, die afvalwaterzuivering De Groote Lucht nu beheert, zet tot nu toe alles in op nieuwbouw op het bedrijventerrein De Vergulde Hand; op de plek waar nu dus, al dan niet tijdelijk, de woningen voor oorlogsvluchtelingen verrijzen. Die nieuwbouw moet dan plaatsvinden vanaf 2026, maar dan staan de woningen er nog wel 1 à 2 jaar; Remi Poppe merkt in zijn brief op dat er blijkbaar tussen de gemeente Vlaardingen en het Hoogheemraadschap onvoldoende over gecommuniceerd wordt.

In Amersfoort, zo betoogt Poppe gaandeweg zijn brief, hebben ze met de renovatie van ‘hun’ zuiveringsinstallatie goede ervaringen opgedaan. Dat is gewoon gebeurd op de plek waar deze gevestigd was en inmiddels vol in bedrijf, worden er nieuwe producten gehaald uit reststoffen en ook energie geproduceerd. Renoveren kan dus goed en nieuwbouw op een andere plek is niet noodzakelijk, zo lieten ze in 2016 in Amersfoort al zien.

,,Kortom, wij adviseren de gemeenteraad de  besluiten betreffende de tijdsduur van de woonwijk met ‘flex’ woningen te heroverwegen’’, aldus Remi Poppe namens Groeiend Verzet in de Lickebaert. ,,Mede gezien de verspilling van gemeenschapsgeld bij ontmanteling en voorlopig blijvende woningnood en niet blind te varen op de argumenten en plannen van het Hoogheemraadschap Delfland.’’

De gemeenteraad zal binnenkort een besluit moeten nemen over nieuwbouw van De Groote Lucht naast de Westwijk, of de plannen van het Hoogheemraadschap afwijzen. In dat geval zullen er naar verwachting nog veel procedures volgen, waarbij ook de Provincie zich wel gaat mengen.