Categorieën

Service

Grote Kerk: 'de toekomstige huiskamer van de stad'

Grote Kerk: 'de toekomstige huiskamer van de stad'
Nieuws

Grote Kerk: 'de toekomstige huiskamer van de stad'

  • Redactie
  • 19-11-2023
  • Nieuws
Grote Kerk: 'de toekomstige huiskamer van de stad'

VLAARDINGEN - Stadsherstel Maassteden, Bibliotheek de Plataan en de gemeente Vlaardingen gaan een samenwerkingsovereenkomst sluiten voor de restauratie en herbestemming van de Grote kerk. Met de Protestantse Gemeente Vlaardingen sluit Stadsherstel Maassteden een koopovereenkomst om op termijn het eigendom van de kerk over te dragen.

Alle partijen zijn positief over het feit dat de kogel nu door de kerk is en dat de Grote Kerk een nieuwe bestemming krijgt. De Protestantse Gemeente Vlaardingen, omdat de kerk op deze manier behouden en toegankelijk blijft voor alle inwoners van de stad, de bibliotheek omdat zij straks gevestigd is in een uniek en historisch gebouw, de gemeente omdat de stad een centrale ontmoetingsplek krijgt voor alle inwoners van de stad.

De daadwerkelijke restauratie- en herbestemmingswerkzaamheden zullen nog wel even op zich laten wachten. Het goede nieuws is dat de kerk daarmee weer langer beschikbaar is voor het organiseren van culturele en maatschappelijke activiteiten. Geïnteresseerden kunnen via [email protected] contact opnemen om te overleggen over de mogelijkheden.

In de plannen voor de nieuwe functie van de kerk is nadrukkelijk een actieve plek ingericht voor het monumentale orgel en wordt ook rekening gehouden met de inrichting van de ruimte en de akoestiek. In overleg met de Stichting Van Peteghem-orgel Vlaardingen wordt aan plannen gewerkt om ook in de nieuwe situatie de kwaliteiten van het orgel tot zijn recht te laten komen.