Categorieën

Service

Het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlands

Het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlands
Uit

Het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlands

  • Redactie
  • 19-09-2022
  • Uit
Het ontstaan en de ontwikkeling van het Nederlands
VLAARDINGEN - Op donderdagavond 6 oktober en 13 oktober organiseert de Bibliotheek de Plataan van 19.00 tot 20.30 uur uur twee bijeenkomsten over het ontstaan en de ontwikkeling van de Nederlandse taal. Samenlevingen zijn dynamisch en de taal is een weerspiegeling hiervan. Woorden raken in onbruik, er ontstaan nieuwe woorden en spelling en grammatica passen zich aan. Zoals ook nu nog steeds het geval is.

Aan de hand van vele voorbeelden zal Peter Koornneef je in twee bijeenkomsten meenemen naar de periode van het jaar 500 tot en met het jaar 1700. Van het oudst bekende “Nederlandse” zinnetje tot aan de volkstaal in de 17e eeuw. Wat werd er bijvoorbeeld gesproken tijdens de Slag bij Vlaardingen in 1018? 

De tweede lezing is een vervolg op de eerste, maar je kan ook alleen de eerste of de tweede lezing bezoeken. De bijeenkomsten zijn gratis en vinden plaats in de centrale bibliotheek aan de Waalstraat 100. 

Peter Koornneef helpt mensen die Nederlands willen leren via taalcafés en 'kletsmaatjes' in de bibliotheek. De vragen die hem bezig hielden waren: Hoe is de Nederlandse taal eigenlijk ontstaan en hoe heeft de taal zich door de eeuwen heen ontwikkeld? Hij heeft over dit onderwerp een studie gevolgd aan de Universiteit van Leiden en zich daarna verder in het onderwerp verdiept.

Meer informatie en aanmelden:  mail naar [email protected], telefonisch via 085 043 67 41 (optie 3) of aan de balie van de bibliotheek.

Bibliotheek De Plataan

Waalstraat 100, Vlaardingen

Meer over Bibliotheek De Plataan →