Categorieën

Service

Hoe kies je de perfecte verlichting; een handig stappenplan

Hoe kies je de perfecte verlichting; een handig stappenplan
Wonen

Hoe kies je de perfecte verlichting; een handig stappenplan

  • Ingezonden mededeling
  • 03-04-2023
  • Wonen
Hoe kies je de perfecte verlichting; een handig stappenplan
Als het gaat om interieurontwerp, is verlichting een cruciale factor. Het speelt zowel een decoratieve als een praktische rol. Spotjes op een schilderij, een heldere lamp boven de eettafel en sfeerverlichting in die donkere hoek; elk soort verlichting heeft een eigen functie. Maar hoe kies je nu de perfecte verlichting voor elke plek? Allereerst willen we je op het hart druk om in ieder geval voor kwaliteit te kiezen, zoals voor verlichting van Straluma. Het is de grootste verlichtingswinkel van Nederland en ligt op slechts 20 minuten rijden van Vlaardingen! Om verder je keuze te maken, geven we je een handig stappenplan om - voor elke plek in  huis - uit te vinden welke vorm van verlichting de beste keuze is.

Stap 1: afmetingen van de ruimte

Houd allereerst rekening met de grootte van de kamer bij het kiezen van verlichtingsarmaturen. Kleine kamers vereisen kleinere lampen omdat grotere de ruimte kunnen overweldigen; omgekeerd hebben grote kamers grotere armaturen nodig om de ruimte in evenwicht te brengen. Houd ook rekening met de hoogte van de plafonds; hoge plafonds moeten worden gecombineerd met lange hanglampen of wandarmaturen, terwijl lagere plafonds het best tot hun recht komen met plafonnières, plafond inbouwlampen of verstelbare spots.

Stap 2: functie

Bedenk vervolgens hoe je de ruimte wilt gebruiken. Heldere werkverlichting kan bijvoorbeeld nodig zijn boven werkoppervlakken zoals keukenbladen of bureaus, of lampen boven de eettafel. Accentverlichting kan worden gebruikt om een bepaald kenmerk in een kamer te benadrukken, zoals kunstwerken of architecturale kenmerken; en sfeerverlichting zorgt voor algemene verlichting. Voor elk doel zijn verschillende soorten lampen beschikbaar - van halogeen tot LED - zorg er dus voor dat je er een kiest die geschikt is voor je behoeften.

Stap 3: dimmers

Vergeet tot slot de dimmers niet! Met dimmers kunt u de intensiteit van het licht aanpassen aan uw behoeften - van helder wit licht voor taken als lezen of koken tot warmere tinten voor ontspannende avonden thuis. Met dimmers kunt u ook energie besparen door niet meer licht te gebruiken dan op een bepaald moment nodig is. Met een dimbare lamp heb je dus eigenlijk een multifunctionele lamp waarmee je zorgt voor een sfeervolle inrichting.

Stap 4: denk na over de stijl van uw huis

Wanneer je de eerste 3 stappen hebt doorlopen, is het tijd om na te denken over de stijl van je huis en interieur. De lichtbron moet dus zowel praktisch gezien goed passen, maar ook qua sfeer van toegevoegde waarde zijn. LED verlichting is verkrijgbaar in verschillende vormen, sterktes en lichtkleuren. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang dat het armatuur past in je interieur en bij andere al aanwezige verlichtingssoorten. Kies je voor metaal, een kleurtje, hout of kunststof? Wil je iets straks en moderns, of juist iets klassieks en elegants? Kortom, kies iets wat je mooi vindt en dat past in het geheel.

Nu je de 4 stappen kent om een juiste keuze te maken, is het tijd om een aantal stijlvolle armaturen te kiezen! Als je online of in lokale winkels rondkijkt, probeer dan stukken te vinden die zowel bij je inrichting als bij je budget passen; er zijn veel betaalbare opties als je goed rondkijkt!