Categorieën

Service

Hoe kun je je huis verwarmen en toch besparen op je energiekosten?

Hoe kun je je huis verwarmen en toch besparen op je energiekosten?
Wonen

Hoe kun je je huis verwarmen en toch besparen op je energiekosten?

  • Ingezonden mededeling
  • 06-11-2023
  • Wonen
Hoe kun je je huis verwarmen en toch besparen op je energiekosten?

VLAARDINGEN - Zodra de herfst echt zijn intrede doet gaat de kachel weer aan. Maar voor een groeiende groep Nederlanders is dat niet meer vanzelfsprekend. Want de prijs voor gas en ook voor elektriciteit is sinds 2022 fors gestegen. De oorlog in Oekraïne en de daarmee samenhangende omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat de prijzen in rap tempo opliepen. Daarom zoeken steeds meer mensen naar alternatieven om hun huis te verwarmen. Natuurlijk kun je de cv een graadje lager zetten. Maar er zijn ook andere opties die je kunt overwegen.

Zorg voor goede isolatie

Allereerst is het belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd. Op die manier ontsnapt er zo min mogelijk warmte naar buiten. Isoleer kieren en naden, en laat de spouwmuren, het dak en de vloer isoleren. Dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten. Zorg wel voor goede ventilatie, anders leef je in ongezonde lucht. Maar als het huis goed is geïsoleerd moet het natuurlijk alsnog verwarmd worden in de winter. Als je geen gas wilt verbruiken of als je een gasloos huis hebt dan kun je daarvoor onder andere infrarood panelen gebruiken.

Infrarood panelen voor aangename warmte

Infrarood panelen zijn leverbaar in tientallen uitvoeringen. Je hangt ze op aan de muur, ze hangen dus meer in het zicht dan de radiatoren van een centrale verwarming. Daarom kun je kiezen voor een paneel dat goed in je interieur past, zowel qua formaat als qua uitvoering. Zo zijn er infrarood panelen met mooie afbeeldingen, panelen met een spiegel of kies voor een infraroodpaneel met foto. Deze laatste kun je dus laten voorzien van een eigen foto. Van je hond, van een mooi vergezicht of van de kinderen. Op die manier pas je het paneel dus perfect aan jouw wensen aan en is het een aanwinst voor je interieur die ook nog eens heerlijke warmte geeft.

Hoeveel watt heb je nodig?

Je kunt infrarood panelen bestellen met verschillende wattages. Afhankelijk van de grootte van de ruimte en je behoefte aan warmte maak je een keuze. Als je niet weet wat voor jou de beste optie is dan kun je hier online informatie over vinden. Natuurlijk kun je je ook laten informeren door de leverancier. Die kan je vertellen wat je nodig hebt voor jouw verwarmingsbehoefte.

De (hybride) warmtepomp

Een andere optie voor verwarming is een (hybride) warmtepomp. Die maakt geen gebruik van gas maar uitsluitend van stroom. Als je kiest voor een hybride pomp dan verwarmt deze je huis met stroom. Als dat niet voldoende lukt springt de gasgestookte cv-ketel bij. In een huis zonder gasaansluiting gebruik je een warmtepomp die het op eigen kracht kan. Voor optimaal gebruik van een elektrische warmtepomp moet je woning goed geïsoleerd zijn. Als dat niet het geval is kun je bij verwarmen met een infrarood paneel of eventueel met een elektrische kachel. Ook deze zijn er in tal van uitvoeringen en modellen, geschikt voor kleine en grotere ruimtes.