Categorie├źn

Service

Hollandse Nieuwe!

Hollandse Nieuwe!
Nieuws

Hollandse Nieuwe!

  • Dick van der Pijl
  • 18-06-2023
  • Nieuws
Hollandse Nieuwe!
VLAARDINGEN/LIMOUSIN - Iedere zondag op Vlaardingen24: Vlaardingers in den Vreemde! Vlaardingers die de Haringstad achter zich hebben gelaten om elders in de wereld hun geluk te zoeken, geven bij toerbeurt een kijkje in de keuken van hun leven 'in den vreemde'. Lees de belevenissen van Wilma Hollander (Griekenland), Marijke Persijn (België), Cora Vlug (Verenigde Staten) en vandaag Dick van der Pijl (Frankrijk). 

Binnen enkele dagen komt de Hollandse Nieuwe op de markt. Een reden te meer om binnenkort maar weer eens naar Vlaardingen te komen. Het water loopt me in de mond als ik er aan denk. Als ik de kans heb om haring te eten, dan eet ik er niet slechts één. Het is dan meestal mijn lunch en dan hoef ik er niets bij. Geen uitjes en geen brood. Het liefst laat ik er dan minstens vijf achter in mijn keel glijden. Haringen leven toch in scholen bij elkaar niet waar, vandaar! 

De afgelopen zes weken bijna aldoor logées gehad dus nu is het tijd om en aan mijzelf te denken. Het is toch een hoop werk elke dag boodschappen doen en eten koken.  Zeker als je bedenkt dat er gasten bij waren die veganistisch zijn. Vegetarisch, géén vlees of vleeswaren eten, daar kan ik me nog wat bij voorstellen. Maar  het niet eten van dierlijke produkten zoals eieren, melk, kaas  en honing, dat gaat me wat ver. Het is wel gelukt hoor. De Indonesische keuken is daar uitermate geschikt voor. De veganistische gasten waren Engelsen en die houden over het algemeen wel van gekruid eten, denk maar aan kerrie. De indonesische keuken kennen ze niet. Het vlees in de babi ketjap heb ik vervangen door tempeh en seitan. Uiteindelijk had ik het gewoon weg kunnen laten en bijvoorbeeld alleen met champignons kunnen doen. Nasi goreng erbij en sajour lodeh en de gasten waren uitermate tevreden. Daar gaat het uiteindelijk toch om. 

Het leven hier in Frankrijk is heerlijk. Ik woon er toch al meer dan vijfentwintig jaar. De ruimte en de rust en het zachtere klimaat maakt het in zekere zin wel paradijslijk. Maar ja die haring trekt me toch weer naar Vlaring. Over een goeie week kom ik weer die kant op. Deze keer vlieg ik rechtstreeks naar Rotterdam vanaf Bergerac. Voorheen nam ik wel het vliegtuig van Bordeaux naar Schiphol maar sedert de covid is die verbinding opgeheven.  Een gemiste kans is toch wel dat de luchthaven van Rotterdam niet rechtstreeks is aangesloten op het metronet. Het is maar twee haltes met een bus maar voor de haring heb ik het er best voor over. Tot over een week!