Categorieën

Service

Hoogendijkprijs voor Henk Slechte

Hoogendijkprijs voor Henk Slechte
Nieuws

Hoogendijkprijs voor Henk Slechte

  • Redactie
  • 14-04-2023
  • Nieuws
Hoogendijkprijs voor Henk Slechte
VLAARDINGEN - De Hoogendijkprijs is dit jaar toegekend aan Henk Slechte voor zijn boek Vis in beeld. Het boek verscheen al in 2019, maar door de corona-perikelen kon de prijs niet eerder worden uitgereikt. ,,Het boek is de weerslag van een uitstekend, diepgravend onderzoek over een origineel onderwerp'', aldus Petra van Dam, voorzitter van de jury van de Hoogendijkprijs. Het onderzoek leidde een paar jaar geleden tot twee tentoonstellingen: Beet! In het Dordrechts Museum en Schoon aan de haak! In Museum Vlaardingen. 

,,Vis in beeld is een cultuurhistorische studie over het overdrachtelijke gebruik van vis, vissers en visserij vanaf de  middeleeuwen tot nu'', lichtte de juryvoorzitter toe. In het boek worden vijf betekenissen van vis uitgewerkt: de religieuze, de erotische, de symbolische, de morele en de vis-zonder-meer. Religieus gezien is de vis een oeroud symbool voor het Christendom (Ichthus betekent vis). Het symbolische aspect komt duidelijk toe uiting in de astrologie (Vissen als sterrenbeeld) en in prenten en schilderijen. En hoe kom je erachter welke al dan niet verborgen betekenissen er in een kunstwerk schuilen, als er een vismarkt wordt afgebeeld, of een keuken waarin vis wordt bereid, of een landschap waar vissers aan het werk zijn, of waar iemand met een grote vis worstelt? De erotische betekenis van vis werd in de toespraak niet nader geduid. 

De jury, naast mevrouw Van Dam, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam, bestaande uit de heren A. van Vliet, directeur van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie en J. ter Brugge, conservator Maritieme Collecties bij het Rijksmuseum Amsterdam en voormalig directeur van het Visserijmuseum, vond het boek dusdanig verhelderend en interessant dat ze Vis in beeld en de auteur met de Hoogendijkprijs wilde eren. Deze prijs is ingesteld door de voormalige reder Arij Hoogendijk met als doel om belangwekkende publicaties over de visserij een aanpalende activiteiten voor het voetlicht te halen. De organisatie van de verkiezing ligt in handen van de Vereniging Vrienden van Museum Vlaardingen. 

Het boek Vis in beeld is gepubliceerd door uitgeverij W-BOOKS en verkrijgbaar bij de boekhandel.