Categorieën

Service

Houd hier rekening mee bij de keuze voor een aanbouw

Houd hier rekening mee bij de keuze voor een aanbouw
Wonen

Houd hier rekening mee bij de keuze voor een aanbouw

  • Ingezonden mededeling
  • 23-02-2023
  • Wonen
Houd hier rekening mee bij de keuze voor een aanbouw
Wanneer je bestaande woning te klein begint te worden, bijvoorbeeld door een geplande gezinsuitbreiding of groter wordende kinderen, heb je in de basis twee mogelijkheden. Je kunt besluiten op zoek te gaan naar een grotere woning in Vlaardingen of de directe omgeving daarvan. Een alternatief is het laten plaatsen van een aanbouw aan je bestaande huis. Dat laatste kan vaak alleen, wanneer je hier voldoende ruimte voor hebt in de tuin. Al zou je ook kunnen overwegen om voor een nokverhoging te kiezen. Bij de keuze komt voor een aanbouw dient met verschillende zaken rekening te worden gehouden. Denk bijvoorbeeld aan een mogelijk benodigde uitbreiding van de groepenkast, om een overbelasting van bestaande groepen te kunnen voorkomen. In dit artikel lees je er meer over.

Plannen maken voor een aanbouw in Vlaardingen

Plannen maken voor de realisatie van een aanbouw in Vlaardingen betekent niet alleen dat mogelijk een nieuwe groepenkast samenstellen vereist is. Ook zal er een bouwvergunning moeten worden aangevraagd bij de gemeente. Een aannemer of architect kan je hierbij helpen, door samen het proces rond de aanvraag van een bouwvergunning te doorlopen. Begin hier op tijd mee, daar het proces al snel maanden in beslag kan nemen na het indienen van je aanvraag. Voordat je deze aanvraag in kunt dienen, zal er een bouwtekening en ontwerp gemaakt moeten worden voor de aanbouw. Makkelijker is het plaatsen van een dakkapel op zolder; hier heb je lang niet altijd een vergunning voor nodig. Uitzondering hierop is een dakkapel aan de straatzijde van de woning.

Denk na over de benodigde leidingen in ruimtes

Zoals reeds aangehaald werd, zal de bestaande groepenkast in huis moeten worden uitgebreid bij een aanbouw. Op deze manier wordt voorkomen dat groepen overbelast raken, resulterend in een stroomstoring in huis. Iedere groep in de meterkast kan een vermogen van maximaal zo’n 3.500 Watt leveren. Is er vanuit een groep meer vermogen benodigd? In dat geval springt de schakelaar om. Je voorkomt deze situatie door grootverbruikers in huis een eigen groep te geven.

Bij een aanbouw is het zodoende zaak na te denken over de verwachte invulling van deze ruimte. Zet je er straks een wasmachine neer? In dat geval heb je niet alleen een extra groep in de meterkast nodig, maar bijvoorbeeld ook een water- en afvoerleiding. Mocht de ruimte dienst doen als slaapkamer, dan is een extra groep niet altijd noodzakelijk. Een elektricien kan je er meer over vertellen.