Categorie├źn

Service

Houtkachels worden weer populair

Houtkachels worden weer populair
Wonen

Houtkachels worden weer populair

  • Ingezonden mededeling
  • 11-11-2022
  • Wonen
Houtkachels worden weer populair
Met de stijgende energieprijzen gaan mensen in Nederland en de rest van Europa opzoek naar goedkopere verwarmingsmogelijkheden. Eén van de meest populaire opties is de houtkachel. Deze traditionele manier om een ruimte te verarmen heeft in de laatste eeuw een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt op het gebied van rendement en uiterlijk. De meeste houtkachels hebben tegenwoordig een rendement van 80% en zijn daarmee een stuk goedkoper dan stoken op gas, vooral in het voor- en najaar.

Gezellige warmte

Toen de gasprijzen nog laag waren zijn veel mensen overgestapt op centrale verwarming. Dat is een stuk makkelijker want het verwarmt je hele huis in één keer en je kunt via een temperatuurregelaar precies instellen hoe warm je het wilt hebben. In een centraal verwarmingssysteem hoeft er bijna niets onderhouden of schoongemaakt te worden en je hoeft geen hout te kopen en op te slaan. Houtkachels hebben echter ook extra voordelen. Het vormt een centraal punt in je woonkamer, patio of keuken waaromheen familieleden of huisgenoten zich verzamelen. De stralingswarmte geeft een ontspannen gevoel en de prachtige gele en oranje vlammen vormen een schouwspel waar je nooit genoeg van krijgt. 

Pelletkachels – de moderne variant

Naast houtkachels zijn er ook veel pelletkachels op de markt. Deze moderne variant kan net als de houtkachel één kamer verwarmen of via kanalisatie meerder ruimtes warm houden. In een pelletkachel worden cilindervormige houtkorrels verbrandt. Deze worden aangevoerd vanuit een opslagruimte waardoor je de gewenste temperatuur kunt instellen. Door de zorgvuldige dosering is het niet nodig om de luchttoevoer in te stellen zoals bij een houtkachel. De pellets worden perfect verbrandt waardoor er minder schadelijke stoffen ontstaan.

Voordelen van pellet-  en houtkachels

Er zijn veel overeenkomsten tussen houtkachels en pelletkachels, maar een aantal verschillen kunnen je helpen om te bepalen wat de beste optie is voor jou. Houtkachels zijn gezelliger en goedkoper. Ze ruiken lekker naar hout, geven extra sfeer en zijn goedkoop om aan te schaffen en te verhitten. Pelletkachels hebben een hoger rendement doordat de houtkorrels die je gebruikt worden gemaakt van zuiver houtafval. Je hoeft je geen zorgen te maken over rook en de bediening van je kachel is bijzonder makkelijk. Het onderhoud van een pelletkachel wordt wel vaak onderschat, je moet elke week wel iets doen en jaarlijks een specialist laten komen om hem na te kijken. Daarnaast zijn ze behoorlijk duurder, onder andere omdat de kachel stroom verbruikt. 

Het beste soort hout- of palletkachel voor jou

Wat de beste kachel is, hangt af van je persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Om optimaal rendement te behalen kun je een hout- of pelletkachel laten inbouwen in je huis. Zo kun je de hitte kanaliseren en het hele huis verwarmen. In een bestaand huis kun je een losse kachel laten plaatsen. Er zijn verschillende varianten voor buiten en binnen. Hangende varianten zijn tegenwoordig erg populair vanwege de prachtige stijl die ze aan een ruimte geven.