Categorieën

Service

Ingezonden: Beter voor Vlaardingen

Ingezonden: Beter voor Vlaardingen
Politiek

Ingezonden: Beter voor Vlaardingen

  • Focco van der Waal
  • 11-03-2022
  • Politiek
Ingezonden: Beter voor Vlaardingen
Het idee voor deze column ontstond op 31 december 2021. Op Facebook meldt John Huf dat hij zich aansluit bij Beter voor Vlaardingen. Hij noemt de partijnaam zo vaak dat het lijkt alsof hij bang is per vergissing toch CDA te zeggen. Vorige week was hij terecht blij dat het lege V&D pand de ‘drogisterijreus’ Die Grenze als nieuwe huurder krijgt. In hetzelfde stukje schrijft hij ‘Natuurlijk hoop ik dat straks voor het C&A pand ook een aantrekkelijke partij wordt gevonden. Het laatste wat je wil is, ondanks de behoefte aan woningen dat hier appartementen worden gerealiseerd.’ Dat begrijp ik dan weer niet. Volgens mij transformeert het centrum langzaam maar zeker naar een gebied zonder of met een vergroend viaduct, met minder winkels, meer woningen, een park en meer terrassen.

Als ik naar de kandidatenlijst kijk vraag ik mij af waarom Beter voor Vlaardingen niet de samenwerking heeft gezocht met de AOV. Op de flyer zie ik het meest gespeelde spel ‘Mens erger je niet’ Dat vind ik heel toepasselijk. Lijsttrekker Marco van Unen ergert zich namelijk overal aan. Ik noem hem ook wel Marco de Mopperaar. Dat allitereert ook lekker. 

De volgende mopperaars vind je bij Heel de Stad Vlaardingen. Op de flyer lees je allemaal positieve dingen, de gezelligheid straalt er van af. Ik moet aan Johan Vlemmix denken, die Minister van Feest wilde worden. De realiteit is echter anders. Heel de Stad Vlaardingen, voorheen Fractie Boers, heb ik niet vaak kunnen betrappen op een positieve uitspraak. Je moet het vooral met hen eens zijn, anders krijg je ‘lulkoek!’ naar je hoofd geslingerd, weet ik uit recente ervaring. Een partij zonder verkiezingsprogramma. Want ‘dat leest toch niemand’. Opmerkelijke uitspraak van een partij waar drie communicatieadviseurs in zitten. Op zijn minst had ik een goede en originele slogan verwacht. Niet een gepikte van Boon’s supermarkt. 

Tja, dan Stadsbelangen Vlaardingen. Met Vera Kalf die van stal is gehaald als lijsttrekker. Frisse nieuwe mensen op de lijst, vanaf plek 2, die Vlaardingen weer positief op de kaart willen zetten. Maar met geen enkele politieke ervaring. Dan kan je de mist in gaan, zoals deze week al bleek. Overigens ging Vera ook heerlijk in de fout. In het eerste debat bij Rijnmond, waar zij overduidelijk de pijlen richtte op Bart Bikkers, gaf zij aan dat Stadsbelangen in de Broekpolder woningen wil gaan bouwen. Ja, want de scouting heeft daar ook kapitale gebouwen neergezet!? Dat gaat niet gebeuren Vera. Dat kost je stemmen. Het tweede debat in het Museum Vlaardingen was voor de nummers 2 van de kandidatenlijsten. Vera had zich ook daarvoor aangemeld. Dat begrijp ik wel, want ja, de nummers 2 tot en met 8 kunnen heel enthousiast flyeren, maar weten nog niet veel te vertellen. Met als resultaat, niemand aanwezig van Stadsbelangen. Met als reden ‘we kregen pas een dag van tevoren te horen dat Vera niet mocht debatteren’.

Op de vraag ‘Stel, je komt in het college, wie schuiven jullie dan naar voren als wethouder?’, was het antwoord van Jorn ‘Ja, dat is nog een dingetje’. Mocht Stadsbelangen zetels krijgen raad ik aan om de komende vier jaar in de raad te gaan zitten om ervaring op te doen, anders voorspel ik de eerste ruzie. Over ruzie gesproken, ONS Vlaardingen. Ron Boers en Tim Thiel stapten op en namen hun zetel mee. Raymond van Haren kwam over van Leefbaar, omdat hij bij ONS landelijk wel op een ander partij mocht stemmen en bij Leefbaar niet. Ons Vlaardingen moppert ook zo lekker mee. In de ONS.Vlaardingen van 9 maart, als bijlage bij Groot Vlaardingen, zegt Frans Hoogendijk ‘De periode die er verstrijkt tussen het sluiten van een overeenkomst en het slaan van de eerste paal is veel te lang’. Nu is hij zelf wethouder geweest en dat ging niet helemaal goed, wat aftreden tot gevolg had. Hij weet hoe het werkt met nieuwbouwprojecten?  Ziet hij zichzelf weer als nieuwe wethouder? 

De stap naar lijst 13 Gerritsen is snel gemaakt. Hij maakte 4 jaar geleden ruzie met Frans Hoogendijk, zelfs met een handgemeen. Gerritsen laat zijn mond niet snoeren, lees ik in Groot Vlaardingen. Hij roert hem ook niet. Bij de debatten is hij tot nu toe afwezig geweest. Ik noemde Leefbaar Vlaardingen al in het stukje over ONS. De toevoeging Vlaardingen is bijna overbodig als je Ivana Somers hoort praten. Opvallend is de uitspraak van Rianne Molenaar dat zij pleit voor wijken mét en zonder pasjes. Dus ondernemers, illegaal dumpen in de Westwijk. 

Tot slot Onafhankelijk Sociaal Vlaardingen. Ook een partij die is ontstaan vanwege onenigheid. Een afscheiding van de SP. Wat moeten de kiezers nu die voorheen op de SP stemden? Ga met elkaar praten en maak de afsplitsers niet uit voor zetelrovers! Wat heb je na 16 maart aan één en twee zetels apart van elkaar in plaats van drie zetels samen? 

Lokale partijen kunnen veel betekenen. In Vlaardingen staan zij de afgelopen jaren voor ruzie, onervarenheid en mopperen. Zoek de komende jaren naar verbinding en kom met één, hooguit twee lokale partijen terug in 2026!  

Mijn advies, stem niet lokaal. Koop wel lokaal, want dat is wél beter voor Vlaardingen.

Focco van der Waal