Categorieën

Service

Joden in Vlaardingen in het Streekmuseum

Joden in Vlaardingen in het Streekmuseum
Uit

Joden in Vlaardingen in het Streekmuseum

  • Redactie
  • 09-05-2022
  • Uit
Joden in Vlaardingen in het Streekmuseum

fotografie: Hans Bakker

VLAARDINGEN - Streekmuseum Jan Anderson heeft een tentoonstelling ingericht over de Joodse geschiedenis van Vlaardingen. In de negentiende eeuw nam het aantal Joden af, zodat de Synagoge op de Hoogstraat moest worden gesloten. Ook de Joodse begraafplaats aan het einde van de Schiedamseweg werd gesloten. Maar nog steeds zijn de stenen op deze plek te zien. Een hek rondom de begraafplaats Vlaardingen-Oost is één van de stille monumenten die de geschiedenis levend houden. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog woonden er bijna vijftig Joden in Vlaardingen die bij gemeente stonden geregistreerd en bij het ophalen van hun persoonsbewijs met een grote J als 'andere Nederlander' werden beschouwd.

Bij alle voormalige woningen werd vorige maand een Stolpersteine (Struikelsteen) geplaatst, ter herinnering aan de mannen, vrouwen  en kinderen die werden weggevoerd om te worden vermoord. Hiervan is een goed gedocumenteerde folder gemaakt, met de locaties en foto’s van de slachtoffers. Veel trotser kunnen wij als Vlaardinger zijn dat in de bezetting ruim vijftig niet-Vlaardingers hier in de stad waren ondergedoken. 47 van hen maakten de bevrijding mee. Hierover zijn bijzondere verhalen boven water gekomen en met foto’s zijn hun belevenissen in de tentoonstelling te zien.

Bijzonder zijn de belevenissen van zestien personen die eerst op het Narcisplein en later bij de waterstoker de Bruin op de Rozenlaan waren ondergedoken. Het verhaal van het Joodse meisje dat in de oorlog verkering kreeg met de zoon van Wapenaar en een kind kreeg. Wat door zijn vader werd geaccepteerd en pas in mei 1945, na de bevrijding en na hun huwelijk kon worden ingeschreven. Omdat bijna haar gehele familie was omgebracht, vonden beiden het ongepast om in het wit te trouwen. Hun huwelijksfoto is in de tentoonstelling te bewonderen. 

Iedere bezoeker van de tentoonstelling 'Joden in Vlaardingen' krijgt de folder 'Stolpersteine' met rijk geïllustreerde foto’s uitgereikt. De tentoonstelling is tot ern met zondag 5 juni te zien in het Streekmuseum Jan Anderson aan de Kethelweg 50. Het museum is iedere zaterdag en iedere eerste zondag van de maand geopend van 14.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.