Categorie├źn

Service

John Huf stopt als (steun)raadslid

John Huf stopt als (steun)raadslid
Politiek

John Huf stopt als (steun)raadslid

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 31-05-2022
  • Politiek
John Huf stopt als (steun)raadslid

Foto: Beter voor Vlaardingen

VLAARDINGEN – Het heeft niet lang geduurd, maar amper twee maanden na de verkiezingen voor de gemeenteraad is de eerste politicus alweer opgestapt. Steunraadslid John Huf van de fractie van Beter voor Vlaardingen liet afgelopen week weten dat hij ermee stopt en diende zijn ontslag in.

Voor John Huf begon een actieve carrière in de gemeenteraad toen hij bij het CDA Marnix Alderliesten als raadslid opvolgde in september 2020. In november 2021, in de aanloop naar de raadsverkiezingen van dit jaar, stapte hij uit de CDA fractie vanwege een conflict over zijn plaats op de kieslijst voor de verkiezingen in 2022. Huf vond dat hij op een onverkiesbare plaats was gezet en wilde juist door in de raad: ,, Ik vind het een uitdaging en een eer om volksvertegenwoordiger te zijn in onze mooie stad, maar kan deze opdracht niet uitvoeren voor een partij die mij niet steunt’’, aldus Huf. Overigens is een ‘onverkiesbare plek’ bij de meeste partijen relatief: met voldoende voorkeursstemmen kun je wel degelijk een raadszetel behalen. Huf besloot echter dit niet af te wachten.

Na een korte periode als zelfstandig raadslid sloot John Huf zich begin dit jaar aan bij Beter voor Vlaardingen: ,, Ik hoop met deze stap dat de mogelijkheid er is om na de verkiezingen mijn raadswerk voort te kunnen zetten en mij in te zetten voor ALLE inwoners van Vlaardingen. Vanaf 3 januari zal ik volwaardig lid zijn Van de fractie Beter voor Vlaardingen.''. Bij die partij kwam Huf op de derde plaats van de kieslijst, wat vier jaar eerder een plek in de raad had opgeleverd maar voor Beter voor Vlaardingen verliepen de verkiezingen teleurstellend; er werd slechts één zetel behaald. Huf kreeg echter toch een actieve rol, namelijk die van steunraadslid. Steunraadsleden ondersteunen de fractie in het raadswerk en mogen bij commissievergaderingen ook spreken en de fractie vertegenwoordigen. Op 23 mei nam Huf echter definitief het besluit om ermee te stoppen. Hij diende zijn ontslag in en schreef er zelf het volgende over: ,,Zoekende naar hoe ik vanuit mijn levenshouding een positieve inbreng kan hebben voor de inwoners van Vlaardingen in de Vlaardingse politiek. Ik moet helaas tot de conclusie komen dat ik op deze plek als steunraadslid van een oppositiepartij niet tot mijn recht komt. In mijn beleving en daar is de raadsvergadering van  23 mei j.l. een voorbeeld van, wordt door sommige partijen nog steeds politiek bedreven op de persoon en niet op de inhoud’’.

Huf laat tenslotte weten dat hij positief is over juist de coalitie: ,,Zoals ik de plannen ervaar “coalitieakkoord op hoofdlijnen” gaat Vlaardingen een mooie toekomst tegemoet. Ik merk een positieve en wilskrachtige houding van de coalitiepartijen en het college van Vlaardingen.’’

Bij Beter voor Vlaardingen betreuren ze zijn vertrek: ,,Helaas heeft John Huf ons team verlaten, wij vinden dit zeer jammer omdat hiermee een bewogen, positieve en zeer sociaal persoon helaas voor de Vlaardingse politiek en inwoners verloren zal gaan.’’