Categorie├źn

Service

Jongen die vrouw op Kortedijk in rug stak hoeft niet terug naar de cel

Jongen die vrouw op Kortedijk in rug stak hoeft niet terug naar de cel
112

Jongen die vrouw op Kortedijk in rug stak hoeft niet terug naar de cel

  • Redactie
  • 24-11-2022
  • 112
Jongen die vrouw op Kortedijk in rug stak hoeft niet terug naar de cel

archieffoto: Flashphoto NL

VLAARDINGEN - De rechtbank in Rotterdam heeft de 16-jarige jongen die op 16 april vanuit het niets een jonge vrouw in haar rug stak, veroordeeld tot twaalf maanden jeugddetentie. Daarvan zijn zes maanden voorwaardelijk. Omdat de jongen al zes maanden in voorarrest zat, hoeft hij dus niet terug de cel in. De fysieke gevolgen voor de vrouw zijn relatief beperkt gebleven, maar de psychische gevolgen zijn wel enorm groot. Deze impact wordt door de rechtbank meegewogen. Net als het feit dat de actie van de jongen voor veel beroering in de samenleving heeft gezorgd.

De jongen heeft diverse stoornissen. Tijdens het delict leed hij ook aan een depressie die volgens onderzoekers zijn gedragskeuzes hebben beïnvloed. Het ten laste gelegde wordt dan ook gezien als een gevolg van een opeenstapeling van factoren, die zorgden voor een ernstig psychiatrisch toestandsbeeld. Hij wordt daarom ook minder toerekeningsvatbaar geacht. Sindsdien heeft de verdachte hulp geaccepteerd en ziet hij in dat hij een probleem heeft. Het recidiverisico wordt door deskundigen dan ook ingeschat als laag.
 
,,Gezien de ernst van het feit kan niet anders worden gereageerd dan met het opleggen van een jeugddetentie'', aldus de rechtbank. Bij de strafoplegging neemt de rechtbank ook mee dat de voorlopige hechtenis van de verdachte eerder is geschorst, conform het advies en met de instemming van de betrokken instanties. Met de officier van justitie is de rechtbank van oordeel dat het niet passend is om de verdachte terug te sturen naar de jeugdinrichting, maar dat nu moet worden ingezet op behandeling. De rechtbank legt daarom een onvoorwaardelijke jeugddetentie op die gelijk is aan de voorlopige hechtenis, te weten zes maanden. Daarnaast wordt er een voorwaardelijke jeugddetentie van zes maanden opgelegd, met een reeks bijzondere voorwaarden. Ook moet de verdachte een schadevergoeding betalen van aan het slachtoffer en haar vriend.