Categorie├źn

Service

Karin de Roos signeert boek over Vlaardingen

Karin de Roos signeert boek over Vlaardingen
Nieuws

Karin de Roos signeert boek over Vlaardingen

  • Redactie
  • 05-04-2018
  • Nieuws
VLAARDINGEN - Op zaterdag 7 april verschijnt  een historische roman over Vlaardingen geschreven door Karin de Roos met de titel “Dubio”.

In 2018 vinden veel festiviteiten plaats in het kader van de herdenking van de Slag om Vlaardingen in 1018. Dubio  is een prachtige historische roman die heden en verleden vervlecht en speelt met thema’s als identiteit, oorsprong en religie.

Karin de Roos studeerde sociale , historische,  en kunstwetenschappen. Al sinds haar jeugd fascineren de middeleeuwen haar. Ze is freelanceschrijfster voor uiteenlopende opdrachtgevers,  Dubio  is haar debuutroman.

 

Over de inhoud

Flardinga, 1014. De jonge Bernulf vindt in het veenmoeras een ernstig mishandeld meisje. Ze herinnert zich niet, behalve haar naam: Germaine. Niemand kan achterhalen waar ze vandaan komt, dus wordt ze opgenomen in het gezin van Bernulf. Wanneer de graaf van het gebied vier jaar later in conflict komt met de keizer, spelen Bernulf en Germaine tegen wil en dank een cruciale rol in de historische Slag bij Flardinga.

Vlaardingen, 2018. Een jonge vrouw wordt in een psychiatrische kliniek opgenomen. Op geen enkele wijze kan worden vastgesteld wie ze is en waar ze vandaan komt. Ze beweert uit het elfde-eeuwse Flardinga te komen en wil wanhopig graag terug. Ze lijkt psychotisch, maar waarom kan ze dan feilloos plekken uit het heden en verleden verbinden?

Karin de Roos: ,,‘Wat is waar? Of: waar is wat?’ Met die vragen begon ik vier jaar geleden aan het plot van Dubio. De kern stond direct op papier. Meer moeite kostte het om de juiste plaats, tijd en ruimte voor mijn historische verhaal te vinden. Ik zakte de Merwede letterlijk en figuurlijk af. Hardinxveld, Dordrecht, Zwijndrecht, Rotterdam en uiteindelijk... vond ik in Vlaardingen een prachtige veenrijke voedingsbodem om mijn verhaal te vertellen. Al 5.000 jaar wonen, werken, ploeteren en vechten hier mensen op dit unieke stukje van Zuid-Holland, met de slag bij  Vlaardingen op 29 juli 1018 als hoogtepunt. Toen ik hoorde hoe verbeten (en eigenzinnig) de Flardingers zichzelf in de 11e eeuw wisten op te stoten in de vaart der volkeren, was ik verkocht. Met hulp van onder andere stadsarcheoloog Tim de Ridder, historicus Kees Nieuwenhuijsen en diverse anderen met historisch verstand van zaken, kreeg Dubio een zachte landing in Flardinga. De vraag ‘wat is waar?’ is inmiddels vervangen door ‘Wat is dichterbij: heden of verleden?’ maar nog steeds even actueel. Wie lukt het om het antwoord te vinden?’’

De feestelijke presentatie, en uitreiking van het eerste exemplaar is op zaterdag 7 april vanaf 15:00 uur bij boekhandel Plantage Pontier aan het Veerplein 33.

 

 

Wagenborg Nedlift

Schiedamsedijk 75, Vlaardingen

Meer over Wagenborg Nedlift →