Letselschade verhalen na een bedrijfsongeval
- Partnerbijdrage
- 07-10-2024
- Bedrijven nieuws
VLAARDINGEN - Het ene werk is gevaarlijker dan ander werk. Maar een bedrijfsongeval kan iedereen gebeuren. Of u nu bij een letselschade advocaat in Rotterdam of in de havens werkt. Maar wat nu als u een bedrijfsongeval overkomt, wie is aansprakelijk voor een bedrijfsongeluk en welke letselschade posten worden vergoed na een bedrijfsongeval?
De zorgplicht van de werkgever
Op een werkgever rust een zorgplicht. Deze zorgplicht is opgenomen in artikel 7:658 van het Burgerlijk wetboek. Het eerste artikel van dit wetsartikel luidt:
“De werkgever is verplicht de lokalen, werktuigen en gereedschappen waarin of waarmee hij de arbeid doet verrichten, op zodanige wijze in te richten en te onderhouden alsmede voor het verrichten van de arbeid zodanige maatregelen te treffen en aanwijzingen te verstrekken als redelijkerwijs nodig is om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt.”
Op grond van dit wetsartikel is de werkgever dus aansprakelijk indien:
- Machines en gereedschap niet goed onderhouden
- Er geen schriftelijke veiligheidsvoorschriften zijn gegeven
- Het toezicht op de werkzaamheden niet voldoende is.
Heeft de werkgever niet voldaan aan de op hem rustende zorgplicht, dan wordt er gesproken van werkgeversaansprakelijkheid en heeft de medewerker met letsel recht op een letselschade vergoeding.
Meldplicht werkgever voor bedrijfsongeval
In sommige gevallen rust er op de werkgever een plicht om een bedrijfsongeval te melden. Dit is het geval in het geval het slachtoffer van een bedrijfsongeval is opgenomen in het ziekenhuis na een ongeluk. Daarnaast geldt deze meldplicht als er sprake is van blijvende letsel. Tenslotte dient een werkgever een bedrijfsongeluk te melden bij een dodelijk bedrijfsongeval.
Schadevergoeding claimen na een bedrijfsongeval
Is er iemand gewond geraakt als gevolg van een ongeluk op het werk en is de werkgever aansprakelijk voor het ontstaan van het bedrijfsongeluk? Dan is er recht op een letselschade vergoeding. Een letselschade advocaat, zoals een letselschade advocaat in Nijmegen, kan deze schade verhalen.
Een schadevergoeding bestaat uit alle kosten die iemand maakt door een bedrijfsongeval. Daarbij kan gedacht worden aan medische kosten, kosten voor het onderhoud van de woning, huishoudelijke hulp en reiskosten
Soms raakt iemand zelfs arbeidsongeschikt door een bedrijfsongeval, er ontstaat dan inkomensschade. Ook deze schade dient vergoed te worden door de werkgever na een bedrijfsongeval.
Tenslotte is er recht op een smartengeldvergoeding na een bedrijfsongeval. Een smartengeldvergoeding is een vergoeding voor het leed dat u is aangedaan door een ongeluk op het werk. Hierbij kan gedacht worden aan pijnklachten door het letsel, maar ook aan psychisch letsel. Een bedrijfsongeval heeft immers grote gevolgen voor een slachtoffer.
Een bedrijfsongeval brengt dus niet alleen materiële schade met zich mee, maar ook immateriële schade waarvoor er recht op een smartengeldvergoeding is.
Letselschade door fout van collega
Bij een bedrijfsongeval is er niet altijd sprake van een schending van de zorgplicht door de werkgever. Het kan ook gaan om een fout van een collega. Bijvoorbeeld omdat u een medewerker aangereden wordt door een collega of omdat er iets op het hoofd valt omdat een collega iets van een steiger laat vallen.
Ook in het geval iemand onder werktijd een ongeluk overkomt door toedoen van een medewerker, is de werkgever aansprakelijk. Dit wordt risico aansprakelijkheid genoemd.