Categorieën

Service

Lucht geklaard: toch een Stadsdichter !

Lucht geklaard: toch een Stadsdichter !
Uit

Lucht geklaard: toch een Stadsdichter !

  • Redactie
  • 18-02-2015
  • Uit
Lucht geklaard: toch een Stadsdichter !

VLAARDINGEN - Het College van Burgemeester en Wethouders benoemt Look J. Boden op 28 februari alsnog tot de nieuwe Stadsdichter van Vlaardingen. De 41-jarige kunstenaar en ondernemer haalde het hoogste aantal punten in de wedstrijd die hiervoor  was georganiseerd, met het gedicht Kleur/stof. Halverwege januari leek er te worden gesuggereerd dat de Stadsdichter niet meer door het College geïnstalleerd zou worden. Na een brief op hoge poten van Boden, diverse gesprekken tussen de oude Stadsdichter en het College en raadsvragen van GroenLinks kwam eruit dat dit op een misverstand berustte. Wethouder Cees Oosterom erkende dat de communicatie scheef is gelopen, maar dat nu alles naar tevredenheid is opgelost.

Boden debuteerde in 1995 met een optreden tijdens het Hof van Spektakel. Een jaar later richtte hij het literair tijdschrift Renaissance op, dat ook diverse optredens en festivals organiseerde. Van 2000 – 2009 was hij medeorganisator van de Vlaardingse Gedichtendag. In 2007 publiceerde hij zijn eerste dichtbundel De Waan van de Nacht. Daarin staat ook zijn meest bekende gedicht over snackbar Harteveld, dat inmiddels al 8 jaar naast de toonbank van het etablissement hangt.

In het dagelijks leven is Look J. Boden afwisselend werkzaam als tekstschrijver, vormgever en fotograaf. Hij begon zijn creatieve carrière bij Groot Vlaardingen, stapte over naar een zakenblad en startte in 2003 zijn eigen communicatiebureau. Sinds 2008 is hij ook actief als kunstfotograaf.

Geen voortrekkerij

Tot 2012 werden alle nieuwe kandidaten door de zittende Stadsdichters voorgedragen. Kees Alderliesten benoemde Teuntje Verheul-Vreugdenhil. Daarna volgden Benne van der Velde, Aat Rolaff en Mirjam Poolster. Laatstgenoemde heeft deze traditie verbroken. ,,Ik vind dat iedereen die kwalitatief goed kan schrijven een kans moet hebben om Stadsdichter te worden’’, zegt ze. ,,Daarom heb ik een wedstrijd georganiseerd, waaraan mensen anoniem konden meedoen. Op die manier wordt het werk op zichzelf beoordeeld, en is er geen sprake van voortrekkerij van de dichters die wij kennen’’. De jury bestond naast Poolster verder uit Aat Rolaff en dichteres Eva Timmermans.

Onder het toeziend oog van burgemeester Bert Blase werd het werk van Boden als beste beoordeeld. Pas na de vergadering werd zijn naam bij de juryleden bekend gemaakt. ,,Gelukkig maar’’, zegt Poolster opgelucht. ,,Look en ik zijn getrouwd, dus de link van vriendjespolitiek kan snel worden gelegd. Maar als ik hem direct had voorgedragen, had hij het doelbewust afgewezen, hoe graag hij de functie ook wilde. We hebben nu twee maanden niets aan elkaar verteld over de wedstrijd. Ik had geen idee dat hij meedeed. Dat was soms wel lastig, maar ik ben zeker blij met de uitkomst. Ik ben erg benieuwd welke invulling hij aan deze functie gaat geven’’.