Categorie├źn

Service

Maatregelen overlast Buizengat: kostbaar en zinloos?

Maatregelen overlast Buizengat: kostbaar en zinloos?
Nieuws

Maatregelen overlast Buizengat: kostbaar en zinloos?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 29-09-2021
  • Nieuws
Maatregelen overlast Buizengat: kostbaar en zinloos?
VLAARDINGEN – Of de camera’s en de plantenbakken geholpen hebben? Dat weet de gemeente niet zeker, maar er waren afgelopen zomer wel minder klachten over overlast van jongeren in het Buizengat.

In 2020 was het vaker warmer en dat zorgde ervoor dat veel jongeren een duik namen in het verfrissende water van het Buizengat. In de Krabbeplas was er namelijk de ‘traditionele’ blauwalg die voor gezondheidsklachten kon zorgen. Groepen uitgelaten jongeren die zich beperkt voelen door coronamaatregelen laten zich echter wel ‘horen’ en na een hapje of drankje werd niet alle verpakkingen netjes in de prullenbak gegooid. Ofwel herrie en rommel en omwonenden klaagden erover. De gemeente zorgde na wat ophef, waarbij ook verschillende partijen in de raad er vragen over stelden, voor maatregelen. Eerst een zwemverbod , maar ‘was dat nou wel nodig’, zo vroeg de ChristenUnie/SGP zich af. Daarna kwamen er een camera en plantenbakken , in juni dit jaar. Ter preventie en om te zorgen dat het moeilijker was met scooters het plein bij het Buizengat op te komen.

Wat dat allemaal gekost heeft en of het hielp, daar stelde Nel Versteeg van de PvdA kort geleden vragen over en deze week kwam het college met de antwoorden. En eigenlijk wisten de burgemeester en wethouders het niet zeker, want er waren immers minder zomerse dagen, dus waren er minder jongeren in het Buizengat te vinden. Het prijskaartje was daartegen afgezet nogal fors: ruim €5500 voor de camera en ruim €12.000 voor de plantenbakken, inclusief vullen en plaatsen. En ook nog eens een dieselaggregaat dat van 10.00 uur tot 17.00 stond te draaien om de camera van energie te voorzien. PvdA raadslid Versteeg vond het opmerkelijk dat voor het vullen van het aggregaat met diesel er een bedrijf uit Ootmarsum verantwoordelijk leek. Dat is niet heel erg ‘lokaal aanbesteed’ want Ootmarsum ligt ruim 200 kilometer van Vlaardingen af. ,,Voor het plaatsen en onderhouden van mobiele camera's in de stad hebben wij een servicecontract afgesloten. Hoe dit bedrijf vervolgens uitvoering geeft aan hun opdracht en wie zij daarvoor inschakelen is niet aan ons'', aldus het college. Wat Bart de Leede, wethouder van GroenLinks hiervan vond weten we niet.

Kortom, er is zo’n €20.000 uitgegeven voor maatregelen op een plek die vanwege de matige zomer toch al nauwelijks gebruikt werd. Waarbij de gemeente niet met zekerheid kan zeggen of ze effect hadden.