Categorie├źn

Service

Meer groen en meer zoem in Vlaardingen

Meer groen en meer zoem in Vlaardingen
Onderwijs

Meer groen en meer zoem in Vlaardingen

  • Redactie
  • 14-03-2019
  • Onderwijs
VLAARDINGEN - Met kruiwagen, aarde en bloemenzaadjes liepen een groep peuters vorige week de Heemtuin door. Ze waren op weg naar de opening van het nieuwe bijenhotel. Bang? Nee, hoor! De peuters weten dat er alleen wilde bijen in het hotel zitten en die steken niet!

De opening van het nieuwe bijenhotel in de Heemtuin, werd een zonnige en educatieve middag die volledig in het teken stond van de bij. Dat was geen toeval, want het gaat de laatste jaren slecht met de bij. Dit is een probleem voor zowel mens als milieu, want een groot deel van ons voedsel is afhankelijk van deze bestuivende insecten. Provincie Zuid-Holland komt om die reden in actie en plaatst bijen- en insectenhotels in verschillende gemeenten. Wethouder Bart de Leede was erg enthousiast en stemde meteen toe om deze ‘hotelketen’ ook een vestiging in de Vlaardingse Heemtuin te geven.

De peuters van dagopvang van UN1EK mochten de opening van het bijenhotel verrichten. Onder de Vlaardingse vlag kwam het houten huisje tevoorschijn van bijna een anderhalve meter groot. Met schepjes en harken hielpen kinderen om de zaadjes te strooien zodat het hotel straks omringd is met bloemen en planten. Tot slot zongen de kinderen een liedje en riepen in koor ‘Red de bij!’, want zij weten heel goed dat de insecten dit soort onderdak hard nodig hebben om te overleven, vol met gaten waar de wilde bijen, maar ook lieveheersbeestjes en vlinders kunnen overwinteren.

Sinds afgelopen oktober heeft deze opvanggroep van UN1EK een samenwerking met de Heemtuin. Zo hielpen de kinderen in de herfst al in de tuin met bijvoorbeeld het aanharken van de bladeren. Spelenderwijs leren de kinderen op deze manier alles over de natuur. 

Wilt u zelf een kijkje nemen? De Heemtuin aan het Heemtuipad 1 in de Westwijk is dagelijks geopend van 09.00 uur tot en met 16.00 uur.

UN1EK Onderwijs en Opvang

Emmastraat 45, Vlaardingen

Meer over UN1EK Onderwijs en Opvang →