Categorieën

Service

Nieuwe sporthal Westwijk: bodemloze (geld)put?

Nieuwe sporthal Westwijk: bodemloze (geld)put?
Politiek

Nieuwe sporthal Westwijk: bodemloze (geld)put?

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 20-04-2022
  • Politiek
Nieuwe sporthal Westwijk: bodemloze (geld)put?
VLAARDINGEN – In 2017 ‘tikte’ de gemeenteraad ruim €6 miljoen af voor de bouw van een nieuwe sporthal in de Westwijk. Die wordt opgetrokken ter hoogte van het College Vos en de velden van de handbal- en korfbalclub SC Twist aan de Claudius Civilislaan. Maar inmiddels zijn de bouwkosten met meer dan de helft gestegen. En of het daarbij blijft is nog de vraag.

Dat er twee nieuwe sporthallen moesten komen, daar was vrijwel iedereen het wel over eens. De oude sportcomplexen aan de Floris de Vijfdelaan/Blois van Treslongstraat hadden niet alleen hun langste tijd gehad, er mankeerde ook van alles aan. Aan het Erasmusplein staat inmiddels één vervangende hal en aan de andere kant van de Westwijk komt de tweede. Oplopende bouwkosten, uitstel door corona en nog meer oorzaken zorgden ervoor dat de gemeenteraad in 2019 nog eens bijna €1,4 miljoen extra ter beschikking moest stellen. En in 2021 werd er nog eens berekend dat een extra meter sportvloer bij moest; een eis van de sportbonden en daar kom je als vereniging niet onderuit, want anders doe je niet meer mee in de wedstrijdsport.

Kortom, afgelopen jaar werd er al berekend dat er voor de nieuwe sporthal € 8.860.000 moest worden uitgetrokken. En toen moest de aanbestedingsprocedure eigenlijk nog afgerond worden. Dat is ‘ie inmiddels bijna en de beoogde aannemer schotelde een bedrag van ruim €9 miljoen voor. Om precies te zijn € 9.212.016,90 en dat is nog exclusief btw.

Dit komt neer op een extra bedrag van € 1.599.270, bovenop wat er al gereserveerd was. Aan rente en aflossing een extra financiële uitgave van zo’n €86.000 per jaar. In de politiek spreekt men dan over financiële ruimtevraag. Een alternatief is er eigenlijk niet, want voor de sporthal op die plek is al veel werk verricht en inmiddels een bedrag van ruim een miljoen euro uitgegeven en dat zou dan weggegooid geld zijn. Op donderdag 21 april wordt in een commissievergadering de vraag om meer geld officieel voorgelegd aan de gemeenteraad. En daar is best wel haast bij, want uitstel betekent oplopende bedragen en waar ‘de teller stil staat’ is nog de vraag. Naar verwachting blijft het niet bij die ruim €9 miljoen. Alles wordt immers duurder.

De gemeenteraad vergadert op donderdag 21 april vanaf over de sporthal, waarbij het onderwerp vanaf 22:05 uur op de agenda staat.