Categorieën

Service

Nooit meer Beiaardweken in Vlaardingen

Nooit meer Beiaardweken in Vlaardingen
Politiek

Nooit meer Beiaardweken in Vlaardingen

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 21-06-2023
  • Politiek
VLAARDINGEN - Op dinsdagavond 18 juli 2017 vond het allerlaatste concert plaats in de reeks Vlaardingse Beiaardweken/Beiaarddag. Na negen jaar gingen deze weg uit Vlaardingen. Voor ONS Vlaardingen, toen nog met Ron Boers in de gelederen, was het duidelijk: het college heeft organisator Ben van der Linden min of meer ‘de stad uitgejaagd’, na keer op keer te korten op de subsidies. Ter nagedachtenis aan die 9 unieke jaren vond er nog een presentatie van een CD plaats dat jaar; veelzeggend was dat dit gebeurde in Gouda , in de Sint-Janskerk.

Ben van der Linden liet via een ingezonden stuk zijn licht schijnen over hoe het misgegaan was en ONS Vlaardingen riep om de terugkeer van de Beiaardweken. In november 2022, bij de behandeling van de Meerjarenbegroting werd er nog eens een motie ingediend, onder de titel “Bring Back Beiaard”. Kort geleden liet het college weten wat ze ermee gedaan had.

,,Er is gesproken met de organisator van de in het verleden georganiseerde Vlaardingse beiaardweken, een vertegenwoordiger van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging en de gemeentelijke beiaardier’’, aldus het college. ,,Uit deze gesprekken is het volgende gekomen: De Vlaardingse Beiaardweken waren een uniek concept. Destijds werden vele bezoekers met bussen naar het festival gebracht. Een succesvol, maar ook arbeidsintensief en daarmee kostbaar concept, waarop, zoals u al stelt in uw motie, met name ouderen afkwamen’’.

,,In het contact met de oud-organisator van de Vlaardingse Beiaardweken heeft deze aangegeven geen interesse te hebben in het oppakken van de organisatie van een vergelijkbaar beiaardfestival. In het gesprek met een bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging werden diverse ideeën besproken. Daarin zijn mogelijkheden benoemd die kansrijk zijn, maar een verdere uitwerking nodig hebben. Tot een meerweeks beiaardfestival van vergelijkbare omvang als de Vlaardingse Beiaardweken zal dit waarschijnlijk niet leiden. Een eventueel benodigde subsidie kan via de reguliere aanvraagprocedure voor culturele subsidies worden aangevraagd’’.

Ben van der Linden heeft tijd, moeite en veel inzet en passie getoond in en voor Vlaardingen. En naast de beiaardweken heeft hij nog veel meer georganiseerd in de stad. En buiten de stad, want Van der Linden heeft met een keur aan nationale en internationale artiesten samengewerkt. Voor wie daar meer over wil weten:  https://bbsongs.home.xs4all.nl/  De Beiaardweken komen in ieder geval niet meer terug.