Categorieën

Service

Nooit meer eendjes voeren

Nooit meer eendjes voeren
Politiek

Nooit meer eendjes voeren

  • Redactie
  • 06-04-2022
  • Politiek
VLAARDINGEN - ,,… gingen madeliefjes plukken, eendjes voeren eindeloos…’’. Zomaar een zin uit het liedje ‘’Op een Mooie Pinksterdag’’, ouderen onder ons zullen het zich misschien herinneren. Als het aan raadslid Ron Boers van de fractie Heel de Stad ligt is dat eendjes voeren met de kinderen of kleinkinderen binnenkort over. Boers wil het voeren van ‘stadsdieren’ als eenden, ganzen , duiven en nog meer stoppen. Schadelijk en de beestjes worden er ook niet beter van, aldus Boers.

,,In Rotterdam is het per 1 juli 2022 niet meer toegestaan om stadsdieren te voeren. De maatregel moet voorkomen dat dat stadsvogels ziek worden en dat plaagdieren, zoals ratten, van het voedsel op straat profiteren’’, aldus Boers, die vaker Rotterdamse maatregelen aanhaalt.

,,Eendjes voeren, de laatste frietjes aan de duiven geven of oud brood en andere etensresten in een plantsoen gooien. Het is vaak goed bedoeld om zo dieren te helpen of geen voedsel te verspillen. Maar brood en andere voedselresten zijn erg ongezond voor wilde dieren en vogels. Brood bevat bijvoorbeeld te veel zout, waardoor ze ziek kunnen worden en vaak (eerder) sterven. Daarbij zorgen de etensresten die blijven liggen voor een feestmaal voor ratten en muizen. Ook ganzen en meeuwen worden door brood en ander voedsel aangetrokken. Dit zorgt op bepaalde plekken voor overlast van uitwerpselen, lawaai of agressief gedrag tussen dieren. Het verbod moet voorkomen dat stadsvogels ziek worden en dat de etensresten plaagdieren zoals ratten aantrekken.’’

Ron Boers geeft vervolgens aan het college van B&W de suggesties mee om een voederverbod op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en om broodbakken plaatsen in de stad. Hij vraagt daarbij of het college hiertoe bereid is en daar dan de gemeenteraad officieel een besluit over te laten nemen. Op zondag 5 juni is het eerste Pinksterdag. Of het voorstel van Boers dat haalt is nog even afwachten.